Nádraží v Čelákovicích je druhé nejkrásnější české nádraží. Ocenění si odnesli i zástupci Karlštejna, Černošic a Nižboru

12. listopad 2019

Nejkrásnějším českým nádražím roku 2019 jsou Rozsochy z kraje Vysočina. Pomyslné „stříbro“ získaly Čelákovice a třetí skončily Slezské Rudoltice ze severu Moravy.

„Nádražní budovy jsou pro cestující mířící na vlak vždy jejich prvním kontaktem s železnicí. A stejně jako v jiných případech hraje při tomto setkání důležitou roli první dojem. Jsme si toho dobře vědomi a vedle rekonstrukcí tratí a stanic se zaměřujeme také na zlepšování stavu výpravních budov. Často jim navíc navracíme historickou podobu, o kterou přišly při předchozích úpravách. Velký počet návrhů na nejkrásnější nádraží svědčí o tom, že jsme se vydali správnou cestou a občané řady měst jsou na svá nádraží hrdí,“ říká generální ředitel Správy železniční dopravní cesty Jiří Svoboda.

Nádraží v Čelákovicích

Veřejnost do letošního 13. ročníku soutěže navrhla celkem 67 železničních stanic. Deset z nich se utkalo o přízeň cestujících ve finále. Organizátorům došlo přes 11 tisíc platných hlasů a to jak prostřednictvím webu tak i hlasovacích archů. Slavnostní vyhlášení výsledků se konalo dnes v sídle Senátu ve Valdštejnském paláci v Praze.

Mezi deseti finalisty byl jediný zástupce našeho kraje - nádraží v Čelákovicích. Čelákovice soupeřily například nádražím v Rozsochách na Vysočině, s Čeladnou, Slezskými Rudolticemi a s Frýdlantem nad Ostravicí v Moravskoslezském kraji, s jihočeskými Božejovicemi,  s Harrachovem v Libereckém kraji, s Kouty nad Desnou v Olomouckém kraji, Kynšperkem nad Ohří v Karlovarském kraji a s nádražím v Železné Rudě Alžbětíně v Plzeňském kraji.

Letos byla poprvé udělena cena Osobnosti ročníku. Získala ji výpravčí Milena Vyčítalová za mnohaletou obdivuhodnou péči o květinovou výzdobu středomoravských stanic, kde působila.  Pořadatelé udělili také Cenu souznění za spolupráci a výjimečné počiny při obnově nebo provozu objektů. Obdržely ji zastávka Černošice a stanice Nižbor v našem kraji a Podbořany na Lounsku. Navíc Cenu generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty převzala stanice Karlštejn.  

zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio