Nádraží ve Slaném září novotou. Oprava přišla na 4 miliony korun, město v okolí budovy posílí hlídky strážníků

16. leden 2019 14:26

Železničáři dnes slavnostně otevřeli opravené nádraží ve Slaném. První vlak tam přijel před víc než 140ti lety z Prahy. Po letech se budova dočkala rekonstrukce, která přišla na zhruba 4 miliony korun. Příprava projektu a práce asi zhruba půl roku.

Na první pohled nejvýraznější opravou prošla fasáda. Přibyly nové lavičky a odpadkové koše. Uvnitř je vymalováno a opravené jsou taky toalety, které jsou nově bezbariérové a přebalovací pult je i v místnosti pro pány. Železničáři ještě do nádraží doplní informační systém a na budovu vyvěsí historický znak Slaného. Kolem opravené budovy nádraží chce město posílit hlídky strážníků, aby předešlo případnému vandalismu.

Bezprostřední okolí nádraží zůstalo beze změn, ale dál u trati železničáři nechali zdemolovat několik zdevastovaných budov. Starosta Slaného Martin Hrabánek (ODS) řekl, že je obývali převážně lidé bez domova. Ti podle něj stále přebývají v několika dalších budovách u železniční trati ve městě.

Železničáři letos plánuji ještě rekonstrukci nádraží v Kralupech nad Vltavou tak, aby tam mohla sídlit i městská policie. Oblastní ředitel železničářů Vladimír Filip si od toho slibuje vyšší bezpečnost v okolí nádraží. A přímo ve Slaném je ještě další železniční zastávka Předměstí, kde město ve spolupráci s železničáři plánuje odstranit budovu strážního domku, zastávku opravit a taky vystavět záchytné parkoviště. Výhledově by mohlo být s projektem a pracemi hotovo do dvou let.

Spustit audio