Nádražní budova ve Všenorech na jeden den ožila. Pro cestující bylo připravené i občerstvení

16. leden 2020

Až do večera je dnes mimořádně otevřená zchátralá secesní budova na železniční zastávce Všenory na Praze-západ. Proměnila se ve vyhřívanou kavárnu se spoustou dobrot. Akci připravila skupina lidí, kteří tak chtějí ukázat, jak bude 15 let zavřená čekárna fungovat, když se podaří zchátralou budovu zachránit. Objektu ale stále hrozí, že se bude muset v rámci rekonstrukce trati Praha – Beroun zbourat.

Cestující si mohli od rána ve Všenorech vybírat z nabídky kvalitní kávy a čajů a čerstvého domácího pečiva. „Dokonce k nám vybíhají z vlaku, který tu zastaví, i cestující, co tudy jen projíždějí,“ potvrzují s úsměvem organizátorky.

Nádraží ve Všenorech bylo mimořádně otevřené pro veřejnost

Akci připravila místní iniciativa Zastávky Černošice, Všenory, Srbsko ve spolupráci se spolkem Na jedné vlně z.s. a se svolením majitele budovy, Správy železnic s.p.

„Správě železnic i obci Všenory jsem již dříve avizoval vážný zájem zprovoznit zde občerstvení, pokud se podaří budovy rekonstruovat. Nevidím v současnosti žádný vážný důvod, který by rekonstrukci bránil, a tak si ve čtvrtek provoz bistra vyzkoušíme nanečisto,” říká místní obyvatel Filip Doktor.

„Tento týden jsme oficiálně ukončili petici za záchranu všenorské zastávky. Výsledky jsme předali úřadům, kterým byla petice určena. Petice potvrdila drtivou podporu místních lidí ve prospěch zachování a znovuoživení těchto budov,“ dodává Jan Černý, zástupce petičního výboru.

Celkem petici podepsalo 1911 lidí, z toho 771 obyvatel Všenor ( tj. 58,4 % dospělých obyvatel obce). Petici podle organizátorů podpořila i celá řada osobností, které ve Všenorech nebo blízkém okolí žijí, například herečka Eliška Balzerová, nebo hudebníci Ewa Farna, Jiří Stivín a Jan Matěj Rak.

Historický model budovy nádraží ve Všenorech

Budoucnost zastávky nadále závisí především na postoji Obecního úřadu ve Všenorech. Z dosavadních vyjádření radnice vyplývá, že se nechce smířit s minimálním standardem v podobě prefabrikovaného přístřešku. Rozhodovat by se o tom mělo i na nejbližším jednání všenorského zastupitelstva.

autor: Soňa Jindrová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio