Nádražní budovu nedáme, tvrdí Černošice

29. listopad 2018

V Černošicích se rozhodli zachránit nádražní budovu určenou k demolici. Správa železniční dopravní cesty chce, při plánované rekonstrukci trati z Prahy do Berouna, některé nádražní budovy zbořit, protože je nebude potřebovat.

Mezi nepotřebnými budovami se ocitla i secesní budova čekárny a pokladny na zastávce v Černošicích. Pro místní je ale budova součástí genia loci a rozhodli se, že ji zachrání. Město začalo jednat se Správou železniční dopravní cesty o jejím převzetí.

Do budoucna tak má zůstat provoz čekárny zachován a plánuje se i úprava a další funkce. Podél zastávky totiž vede frekventovaná cyklostezka a do budoucna tudy povede ještě jedna. Černošice tak chtějí budovu využít jako informační středisko, zázemí pro turisty i jako drobnou prodejnu.

Černošické budově svítá na lepší časy. Jak potvrdil starosta Filip Kořínek za Věci černošické, projektanti už od záměru budovu zdemolovat ustoupili. Černošice za svou budovu bojují nejdelší dobu. Další obce u Berounky boj o budoucí podobu okolí trati ještě čeká.

 

 

Spustit audio