Nadšení nestačí, je potřeba i trpělivost. Jiří Ludvík a Luis Sergio Castro o Hudebním festivalu Znojmo

5. červenec 2022

K mikrofonu usedl ředitel Hudebního festivalu Znojmo Jiří Ludvík a Španěl Luis Sergio Castro, mecenáš festivalu a milovník cimbálu. Jak probíhají přípravy na událost, která se uskuteční od 8. do 24. července ve Znojmě?

„Máme unikátní projekt opery, který je jedinečný v rámci celé republiky, kdy přijedou umělci z celého světa a za tři týdny nachystají operu, která je vždycky neuvěřitelně soustředěná, vyšperkovaná. Hudebníci jsou od 26. června ve Znojmě, takže pracujeme, pracujeme, pracujeme, pořád se něco děje! Těšíme se, až to vypukne,“ říká nadšeně Jiří Ludvík.

Dirigent Roman Válek a ředitel Jiří Ludvík

Festival nese každý rok jiný podtitul. „Ono to vždycky vychází z opery, které děláme. A letos je to Haydnův Návrat Tobiáše. Je to příběh Tobiáše, který se vydává pro nevěstu a celou cestu ho provází anděl strážný. Mám trošku strach už teď po těch dvou letech, co to takto děláme – protože loni jsme vyhlásili téma pocta živlům a katastrofám a přišlo tornádo, pro letošek to byli andělé strážní a přišla válka. Diváky potěším, pro příští rok bude podtitul oslava hudbou, tak snad to bude v pořádku.“

Jiří Ludvík stál u hudebního festivalu od začátku. Co potřebuje člověk k tomu, aby udržel festival na výsluní téměř dvacet let? „Není to jenom o nadšení, musíte mít i trpělivost, protože ne vždycky se všechno daří. Člověk musí vydržet.“

O festivalu pohovoří i jeho mecenáš Luis Sergio Castro. Do České republiky se dostal na studia a jak sám říká, v Brně se naučil milovat češtinu a barokní hudbu. Proto nadnárodní firma, kterou tu řídí, podporuje výrazně umělecké aktivity. Mezi ně patří i Hudební festival Znojmo.

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související