Nadýchaný sen. Tvarohovým knedlíčkům s vanilkovou omáčkou rychle podlehnete

Tvarohové knedlíčky s vanilkovou omáčkou a granátovým jablkem

Občas není na škodu podlehnout sladkému mámení. Své o tom ví i šéfcukrářka Věra Mokránová z pražského podniku Pastař. Připravila nadýchané tvarohové knedlíčky obalené v pistáciové grumle s vanilkovou omáčkou. O skvělé chuti se přesvědčili i Naďa Konvalinková, Magdalena Dietlová a Patrik Rozehnal.

Francouzské tvarohové knedlíčky

250 g polotučného tvarohu
2 žloutky
15 g moučkového cukru
15 g povoleného másla
60 g hladké mouky
špetka soli

Postup:

Tvaroh necháme odkapat, aby pustil vodu.

Z těsta tvarujeme knedlíky podle naší chuti (ať malé velikosti noku, tak třeba velké), které vaříme 4 minuty ve vroucí neosolené vodě

Do mísy dáme všechny suroviny a vypracujeme těsto. Pomoci může také kuchyňský robot, ale dá se to zvládnout i v ruce.

Po promíchání necháme těsto na 20 až 30 minut odležet na chladném místě. Bude tak ještě pracovat.

Výsledná konzistence by měla být jako u třeného těsta. Z těsta tvarujeme knedlíky podle naší chuti (ať malé velikosti noku, tak třeba velké), které vaříme 4 minuty ve vroucí neosolené vodě.

Ještě teplé uvařené knedlíky obalíme v pistáciové grumle.

Vanilková omáčka

100 g mléka
100 g smetany
100 g žloutků
čerstvé vanilky (používáme pouze zrníčka)
60 g moučkového cukru (lze i krystal)

Do vanilkové omáčky samozřejmě patří i čerstvá vanilka

Postup:

Všechny ingredience dáme do kastrolu a za stálého míchání vaříme, dokud směs nezačne houstnout. Pozor si musíme dát, aby se směs nepřipálila nebo žloutky nesrazily. Pro tento případ je lepší pracovat ve vodní lázni (mícháme v hrnci ponořeném ve větším hrnci s vroucí vodou).

Pokud budeme mít emulzi hustší, než si představujeme, lze ji zjemnit smetanou.

Pistáciové grumle

2 díly cukrářských piškotů
1 díl máslo
1 díl hnědého cukru
1 díl nesolených loupaných pistácií

Naďa Konvalinková, Patrik Rozehnal, Věra Mokránová, Magdalena Dietlová

Postup:

Piškoty rozdrobíme na malé kousky a orestujeme na rozpálené pánvi spolu s rozpuštěným máslem.

Na závěr přidáme hnědý cukr a nadrcené opražené pistácie (ideálně v rozehřáté troubě po dobu 15 minut na 130 stupňů). Vznikne tak žmolenka, kterou na závěr knedlíčky posypeme.

Knedlíčky podáváme s vyloupaným granátovým jablkem.

Věra Mokránová

Úžasná a šikovná cukrářka, které se původně vyučila kuchařkou. Cukrařina je pro ni ale čistší a zábavnější prací. Dokáže o ni dlouze a atraktivně mluvit a přitom vytvářet božské dezerty. Dnes vede cukrářskou sekci v podniku Pastař naproti Národnímu divadlu přes Vltavu.