Najít zubaře je v kraji problém. V Jankově na Benešovsku se ale podařilo zubní ordinaci znovu otevřít

31. říjen 2018 07:15

Najít v našem kraji zubaře, který by přijímal nové pacienty, je problém. V celém Česku připadá v průměru na jednoho stomatologa 1400 lidí, ve středních Čechách jsou tyto počty ještě vyšší. Na jednoho lékaře připadá asi 2000 obyvatel.

Stomatologická komora ale upozorňuje, že to číslo je trochu zkreslené, protože část Středočechů dojíždí za zubařem do Prahy. A v hlavním městě je poměr ordinací na pacienta naopak velmi příznivý. Seznamy komory třeba ukazují, že v Praze přijímá nové pacienty až desetkrát víc zubních lékařů než ve středních Čechách.

Situace se ale mírně zlepšuje: zastavil se například průměrný věk lékařů, který se teď drží na zhruba 50ti letech. A navíc podle statistik VZP připadá na každého zubaře míň pacientů než dřív. Za pět let je to pokles asi o pět procent.  A v Jankově na Benešovsku se dokonce po půl roce podařilo znovu otevřít ordinaci.

I když podle prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera má 99% lidí zubaře v dojezdové vzdálenosti 5 minut, výjimky ale, i ve středních Čechách, jsou: „ Například předěl mezi okresy Příbram a okresem Písek a mezi Rakovnickem a Ústeckým krajem – to jsou místa, kde nejsou větší města, lidé odtud odcházejí a nejsou tam ani zubní lékaři,“ uvádí Šmucler.

A právě v těchto oblastech by podle komory mohly pomoct státní dotace. Ministerstvo zdravotnictví by mělo na ordinace v menších městech přispívat. Úspěšní žadatelé můžou dostat příspěvek na mzdy personálu až 1,2 milionu korun. Komise mezi regiony s největší prioritou vybrala Sedlčansko a Kladno a okolí.

autoři: Věra Hájková , vsr
Spustit audio