Nakažení senioři by se mohli léčit i v internátech středních škol a učilišť, plánuje kraj

2. duben 2020 17:05

Středočeský kraj bude moci vyhovět požadavku vlády na vymezení 60 lůžek na 100 000 obyvatel pro seniory, u nichž testy prokázaly onemocnění COVID-19. Musí ale vytvořit lůžka například i v internátech při středních školách a učilištích.

Přitom ne každé takové zařízení je vhodné, nelze třeba využít místnosti s koberci kvůli dezinfekci. Problém bude také s personálem, který by se o seniory staral.

Jak uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová  z ANO kraj hledá pomoc u dobrovolníků a oslovil již školy nebo majitele lázní. Kombinací lůžek v nemocnicích, vnitřní kapacity sociálních zařízení a zapojením internátů je nyní schopen dát dohromady 600 až 700 lůžek.

Pokorná Jermanová má ale k vládnímu opatření výhrady. "Je to nařízení z mého pohledu trochu nešťastné, protože to s námi nikdo dopředu nekonzultoval," uvedla.

Na internáty by podle ní zamířili senioři bez zdravotních potíží. Problém Pokorná Jermanová vidí v tom, jak jim zajistit péči, nápomocni by mohli být i dobrovolníci. "Oslovili jsme střední školy, oslovujeme majitele lázní, jestli jejich zaměstnanci, kteří teď nemají práci a u nichž je problém s vyplácením, by se do toho zapojili, protože je mezi nimi mnoho zdravotnického personálu," řekla hejtmanka.

Středočeský kraj je nejlidnatějším regionem v zemi, žije v něm 1,39 milionu obyvatel. Hejtmanství zřizuje 40 domovů pro seniory a 12 domovů se zvláštním režimem, v nichž jsou také především senioři. Kraj zatím nemá zprávy o nakažených seniorech ve svých zařízeních. Onemocnění COVID-19 se ale již objevilo v jiných organizacích, například v domech s pečovatelskou službou v Příbrami a ve Slaném na Kladensku.

zdroj: ČTK
Spustit audio