Nakreslit jeden vtip byla pro Jiřího Fleknu práce na týden. Kniha jeho tvorby vyšla jako vzpomínka

4. květen 2022, aktualizováno

Jiří Flekna (1959–2021) z Bakova nad Jizerou v dětství a mládí hodně sportoval. Po těžkém úrazu páteře v roce 1980 zůstal upoutaný na lůžko, které opouštěl zřídka. Na speciálním vozíku navštěvoval přátele, lékaře, ale také svoje vernisáže výstav kresleného humoru. Bylo jich okolo dvacítky a vtipů Jiří nakreslil určitě 300.

Kreslit je začal nedlouho po úrazu, začátkem 80. let. Vyvrcholením jeho tvorby měla být kniha kresleného humoru. Její vydání dlouho plánoval a na její přípravě spolu s přáteli začal pracovat. V březnu 2021 Jiří bohužel zemřel.

Titulní strana knihy Když sranda vzniká v posteli

Jirkova představa, jak by kniha měla vypadat, byla ale jasná, a tak se přátelé a rodina rozhodli, že knihu vydají jako vzpomínku na něj. Kniha nazvaná Když sranda vzniká v posteli vyšla v závěru roku 2021. 130 kreslených vtipů doplňují fotografie a zajímavosti z autorova života.

Na křtu knihy se sešla rodina a přátelé Jiřího Flekny

Knihu vydal Spokojený domov, o.p.s. z Veselé u Mnichova Hradiště, který pro Jirku Fleknu zajišťoval terénní sociální služby. Výtěžek z prodeje knihy bude věnován na podporu služeb této obecně prospěšné společnosti, která se stará o to, aby handicapovaní lidé mohli žít, a případně i tvořit, doma. Tak jako Jiří Flekna.

Vzpomínky paní Ivany Juřicové, Jiřího sestry, která o něj s podporou rodiny celý život pečovala, Kamily Sedlákové, ředitelky Spokojeného domova o.p.s., a redaktora knihy, Petra Nováka, uslyšíte v reportáži.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.