Náměstí v Kutné Hoře už zdobí vánoční strom. Rozsvítí se 4. prosince

10. listopad 2020

Kutná Hora už má svůj vánoční strom. Dřevaři ho dnes pokáceli ve čtvrti Sedlec, kde rostl na soukromé zahradě. Tahač pak přibližně patnácti metrový smrk dovezl úzkými kutnohorskými uličkami na Palackého náměstí. Kácení stromu ale letos komplikoval podmáčený terén.

Aby se pracovníci Technických služeb s tahačem a jeřábem dostali do zahrady ke stromu, zkusili použít například tažná lana. Zdržení proti plánovanému časovému harmonogramu bylo asi dvou hodinové. Teprve po vyřešení všech problémů mohlo přijít na řadu samotné kácení smrku.

Strom letos městu darovala rodina Česalových. Podle Josefa Česala je smrk starý zhruba pětatřicet let a jako vánoční symbol poslouží už podruhé. „ Když byli kluci malí, tak jsme šli do lesa a oni si tam vydloubli malý smrček. Že si ho dají do květináče a na Vánoce ho ozdobí. A po Vánocích smrček znovu zasadili,“ vzpomínal Josef Česal.

Přesun vánočního smrku z předměstí Sedlec na náměstí v Kutné Hoře

Strom se rodina rozhodla pokácet po dohodě se sousedy. Kutnohorský vánoční strom by se měl podle tradice poprvé rozsvítit 4. prosince na svátek Barbory. Tentokrát ale kvůli koronavirové pandemii a vládním opatřením město oslavy zrušilo. Adventní trhy na náměstí by naopak radnice chtěla zorganizovat. Záležet to bude na aktuálních protiepidemických opatřeních.

autor: Michal Trnka
Spustit audio