Napravená křivda. Soud po 70 letech zrušil vyhoštění rodiny z Mšeckých Žehrovic, které se báli komunisté

20. únor 2020 19:25

Vyhoštění z Mšeckých Žehrovic a doživotní zákaz pobytu na Novostrašecku. Trest pro manžele Malcovy za údajné narušování výstavby socialismu zrušil po70. letech rakovnický soud.

Sedm desítek let starou křivdu ve čtvrtek napravil Okresní soud v Rakovníku. Manželé Malcovi byli za minulého režimu označeni za vesnické boháče a narušitele výstavby socialismu. Tehdejší moc je proto nechala vystěhovat ze Mšeckých Žehrovic a zakázala jim pobyt na celém Novostrašecku.

Syn Václav se po 70 letech domohl u soudu rehabilitace rodičů. "Skutečně bylo zřejmé, že tehdejší moc hledá jakýsi nástroj, aby se zbavil domnělých i faktických odpůrců tehdejšího režimu, kterých se bezpochyby tahle moc bála," konstatoval soudce Marcel Lehečka. 

Václav Malec podle svých slov už na myšlenky na návrat do rodiště zanevřel, ale za rozhodnutí soudu byl vděčný. "Je to určité zadostiučinění, ale ta škoda je taková, že těžko to může dát někdo dohromady. Ten dům je v zoufalém stavu," poznamenal. Jediné, na co má nárok, je podle obhájce Lubomíra Müllera na paušální odškodné od ministerstva spravedlnosti ve výši 60 200 korun. 

Malcovi měli větší statek s asi šesti pokoji, kde bylo místo pro kočího i služebnou. Do Mšeckých Žehrovic údajně pomohli zavést elektřinu a vystavět některé domy. Po roce 1948 přišli o zvířata i stroje a o čtyři roky později dostala rodina příkaz k vystěhování.

Pod dohledem policie to museli stihnout za dva dny. S sebou si mohli vzít jen osobní věci a za jejich přepravu ještě zaplatit. Do domu se pak přestěhoval národní výbor.

V Tuchoměřiicích u Prahy se Malců ujala jiná rodina a zachránila je tak od přiděleného místa v podstatě ve chlévě bez topení a přívodu vody. Václav Malec měl problémy i později. Jeho nástup na školu jaderné techniky zastavila STB. Polozřícený dům je nyní prázdný.

Spustit audio