Národní muzeum je tu pro všechny. Snaží se být co nejpřívětivější i k návštěvníkům se specifickými potřebami

2. duben 2023, aktualizováno

Historická budova Národního muzea je díky nedávné rekonstrukci bezbariérově přístupná. Návštěvníci s omezením pohybu či orientace, ale také návštěvníci s kočárky, do muzejního komplexu na Václavském náměstí vstoupí návštěvnickým vchodem Nové budovy. Do Historické budovy pokračují přes kavárnu a pak nově vybudovanou spojovací chodbou. Anebo si nejprve prohlédnou expozice v Nové budově.

Mezi expozicemi v jednotlivých patrech muzea se mohou pohybovat výtahy. Výjimkou je prostor kupole, který vzhledem k charakteru prostoru nebylo možné bezbariérově zpřístupnit. Přímo v suterénu Historické budovy se nachází bezbariérové parkovací místo, přístupné přes vjezd z Vinohradské ulice.

Národní muzeum zpřístupňuje své expozice a sbírky i návštěvníkům s poruchami sluchu. Aktuální nabídku probíhajících či připravovaných aktivit přímo v objektech muzea, ale také virtuální výstavy a komentované prohlídky v českém znakovém jazyce najdete na webu muzea. Videa v českém znakovém jazyce pro dětské diváky vznikla ve spolupráci s Centrem pro dětský sluch Tamtam. Vašimi průvodci muzeem budou Honzík a Fany.

Prozkoumejte také nabídku prohlídek, výstav i online dostupných prezentací Národního muzea pro návštěvníky s poruchami zraku. Jednotlivé expozice, pokud je navštívíte osobně, nabízejí různé hmatové prvky, v Národopisném muzeu objevíte dlouhodobou expozici nazvanou Tradiční lidová kultura dotykem. Poslechnout si můžete audiozáznamy vybraných virtuálních prohlídek, které přibližují zajímavá témata výstav a expozic.

Národní muzeum může navštívit z pohodlí domova každý. Virtuální prohlídky přibližují aktuální i ukončené výstavy, expozice, sbírky, budovy či odbornou práci.

Lidé, kterým se špatně chodí, si mohou v šatně zapůjčit speciální vozíček. Co ještě Národní muzeum nabízí? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio