Následky opaření můžeme ovlivnit včasnou a vhodnou první pomocí

23. červen 2021

K nejčastějším domácím úrazům patří opaření nebo popálení. Jako první pomoc je nutné postižené místo co nejdříve zchladit. Led ale nepřikládejte, mohli byste způsobit další komplikace. Opatrně i s nanášením mastí na popáleniny. Je vhodné počkat a nejprve zjistit, do jaké míry je kůže zasažená.

Během léta a dovolených doma mnohem častěji něco svépomocí opravujeme, máme čas něco dobrého uvařit nebo se pustíme do přípravy zavařenin a kompotů…. V každém případě tak mnohem častěji dochází k různým domácím úrazům. Mezi ně patří hlavně opaření nebo popálení. Jakmile je postižení větší než na 70% těla, je to život ohrožující situace a pacient musí být co nejdříve převezen na jednotku intenzivní péče. Běžné domácí úrazy jsou samozřejmě v menším rozsahu. Následky i samotné hojení ale můžeme velmi ovlivnit včasnou a vhodnou první pomocí.

Studená voda jako první pomoc

Postižené místo je nutné co nejdříve zchladit. To nejlepší, co můžeme v danou chvíli udělat je strčit popálené místo těla pod tekoucí studenou vodu a nechat působit co nejdéle - ideálně 10 až 15 min. Zchlazení je to nejdůležitější. Nepřikládejte ale led. Pokud byste ho přiložili přímo, v opaření pak můžete udělat i omrzlinu. Ideální je vložit kousek ledu do igelitového pytlíku a opakovaně přikládat na několik minut přes froté ručník.

Pozor na masti na popáleniny. Jejich použití nemusí být vždy vhodné

Masti z lékárny ani sádlo nepřikládejte hned. Může se použít až poté, co bude opaření důkladně zchlazeno. Je to tím, že následky působení horka při popálení a opaření prochází do hloubky a mohou poškodit i tkáně, které jsou pod kůží. Masti jsou nevhodné především v situaci, kdy se následně na kůži objeví puchýř, který se může po nanesení masti protrhnout.

Tři stupně popálenin vs. postižená plocha

Nejde pouze o stupeň opaření nebo popálení, ale také o plochu kůže, která byla zasažena. Menší popáleniny a opařeniny můžeme správným postupem při první pomoci zvládnout doma sami. Pokud si opaříte větší plochu kůže – například celé předloktí, navštivte co nejdříve svého praktického lékaře. A pokud se úraz stane o víkendu, raději zajeďte rovnou do nemocnice.

Spustit audio

Související