Nastal čas pro výsadbu jahod

4. září 2020

Začátek září je pro výsadbu nových porostů jahodníku vhodný. Teplota půdy klesá, zemina je vlhká, jahodníky lépe koření. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Plodina, která jahodám na záhonu předchází, by měla být sklizena do konce července nebo začátku srpna. Rytí a hnojení záhonů má mít odstup od výsadby alespoň tři týdny. Jako předplodina je dobrá třeba košťálová zelenina hnojená kompostem, hnojem; saláty, fazolky, hrášek, případně rané brambory.

Nejlepší sadba jahod je ta z kelímků, ve kterých jsme od července nechali zakořenit odnože našich jahodníků. Dále prostokořenná, čerstvě dobývaná sadba nebo sadba ze zásobního záhonu, na který jsme v předešlých měsících přesazovali pěkné sazenice z našeho porostu.

Pokud půjdete novou sadbu nakupovat, ideální je zvolit 3 odrůdy: jednu velmi časně zrající, druhou středně, a třetí třeba odrůdu Pandora, která zraje až v červenci. Příští rok v létě budete mít stálou zásobu voňavých plodů. Každá jahoda chutná jinak, lesní jahůdky připomíná třeba česká odrůda Karmen. Klasická Senga Sengana často trpí plísní.

Pokud vám někdo v této době nabízí frigo sadbu (chlazenou sadbu, která je ve spícím stavu uchovávána při nízké teplotě prostředí), a je i jiná volba, volte to druhé. Frigo sadba je skvělá pro jarní a letní výsadbu. Do dvou měsíců po výsadbě přináší úrodu, takže ve velkém se sází třeba i v červnu na srpnovou sklizeň. Když jí vysadíte teď, začne za měsíc rozkvétat.

A protože jsme obyčejně útlocitní a váhaví, nevíme co s květy. Jestli je náhodou nenechat, co kdyby z nich jahody v říjnu dozrály... Koupíte-li frigo sadbu, nedumejte nad tím, a odstraňujte z ní květenství hned, jak se objeví, nečekejte na to, až pokvete. Rostlina potřebuje tvořit listy, hojit a do plochy rozprostírat kořeny a ne se věnovat tvorbě potomstva. U frigo sadby z podzimní výsadby na jaře nebude co sklízet. Pokud o ni dobře nepečujete, nevytvoří základy květenství pro jaro. Čím dříve ji zbavíme těch, které má, tím větší naděje je, že by mohla vytvořit nové.“

Čtěte také

Spustit audio