Nastal čas pro výsev paprik na předpěstování

Nedočkaví vysévají papriky už na Hromnice, rozvážnější počkají na Valentýna. To je delší den a tedy více světla. Do jaké nádoby nejlépe vysévat, v jakých teplotách bychom pak papriky měli „hýčkat“ a za jak dlouho je můžeme dát ven? Odpoví Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Opravdu je lepší vysít papriky v bytě až okolo svátku Valentýna (14.2.). Od Hromnic přibylo možná půlhodiny světla. A světlo je důležitý faktor při péči o výsevy.

Semena, pokud nejsou mořená, namočíme na noc do teplé vody (cca 25 °C), druhý den je vysejeme. Do substrátu, do perlitu, podle toho, s čím máte lepší zkušenost. Ideálně do kelímku od margarínu. Pokud sejeme jen několik rostlin, mělo by být mezi semínky místo asi 1,5 až 2 cm. Bude se s nimi lépe manipulovat při přepichování.

Nejdříve sejeme a nejvíce tepla dopřejeme pálivým chilli papričkám. Ty jsou nejchoulostivější. Výsevy vycházejí nejlépe, pokud jsou v teplotách asi 26°C. O dva stupně méně stačí paprikám kořeninovým (určeným primárně na sušení a poté používaným jako koření), a také paprikám sklízeným na přímou konzumaci nebo ke konzervaci.

Paprika do fóliovníku Tongua F1

Z perlitu se papriky přepichují (kupříkladu do sadbovače) v době, kdy se objeví a z obalů semene vymaní děložní lístky. V substrátu zůstávají déle, do doby, než se dotýkají.

Vyklíčené chilli papričky by měly být v teple nad 20 °C, ostatním vyhovuje minimum 18 °C. A dostatek světla. Přesazované papriky hnojíme, dobrá sadba by měla mít ještě v dubnu, květnu (při výsadbě) živé, zelené děložní lístky.

Ven můžeme papriky dát po ‚ledových mužích‘, v nejteplejších oblastech republiky možná už na konci dubna.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.