Nastává vzkříšení vermutu – krále mezi aperitivy

Nezáleží na tom, zda chystáte lehkou letní večeři nebo velkou rodinnou oslavu s mnoha chody, vermut bude vždy tou správnou volbou, jak naladit chuťové pohárky vašich hostů a připravit je na následující gurmánské zážitky. Vermut totiž bez nadsázky lze nazvat králem aperitivů.

A když aperitiv, tak se připravme na dávku hořkých přísad. O původu vermutů vedou mezi sebou spor znalci Itálie a Francie, kde si poprvé místní labužníci dávali okořeněné víno, posílené (či odborněji fortifikované) alkoholem. O původu názvu je však jasno, tomuto druhu nápoje ho dal pelyněk, konkrétně pelyněk pravý, jemuž Němci říkají Wermut nebo také Wermutkraut a Angličané wormwood. Tato rostlina je totiž ve větší nebo menší míře zastoupena právě v široké paletě různých koření, která se při přípravě vermutů používají.

Hořké byliny

Barman Tomáš Trejbal

Látek a přísad, které do bylinného likéru patří, je až 40. Výrobci si pochopitelně seznam úzkostlivě střeží a také nedopustí, aby některá z přísad došla. A tak po světě mají různá úložiště – skořici třeba na Srí Lance, z Jamajky je kůra stromu, která má největší obsah hořkých látek, z Maroka je růže a třeba hřebíček pro Martini uchovávají na Madagaskaru.

Vermut – posílené víno

Co je tedy vlastně vermut? Jde o fortifikované (dolihované) víno pocházející z Itálie. Vyrábí se z lehkého nepříliš kyselého vína, které se dosladí a přidá se alkoholový výluh bylinek a koření. Nezbytnou přísadou je pelyněk pravý, dále se může na dochucení použít skořice, hřebíček, yzop lékařský, chmel otáčivý, fenykl, kardamom nebo andělika lékařská.

Příprava koktejlů

Zatímco Italové do svých značek dávají 80 % vína, Francouzi jen 75 %. Nápoj by měl obsahovat patnáct až osmnáct procent alkoholu. Podle obsahu cukru se rozlišuje suchý a sladký vermut. Kromě klasického bílého vermutu se vyrábí také růžový a červený. Snad nejznámější vermuty - Martini a Cinzano mají domov v Itálii.

Možná právě dostupnost alpských bylin a současně bílého vína dala základ vermutu v Itálii i Francii. Vermuty ale neprodukují jen Francouzi a Italové, svá okořeněná vína mají třeba Španělé a i u nás můžeme najít původní značku.

Vermut a míchané drinky

Vermut nemusíme zdaleka vnímat jen jako aperitiv. Dá se říci, že v míchaných nápojích zažívá renesanci a stále častěji je zákazníky žádaný. A právem. I ve světě se na vermut pohlíží jako na nápoj pro celý den a každou příležitost. Vermut se dnes používá hlavně v koktejlech včetně Martini slavného agenta Jamese Bonda. Budete-li ho chtít někde v podniku pít samotný, asi obsluhu překvapíte.

Zapálená pomerančová kůra dodá zvláštní vůni

Podává se na ledu, a ledem je dobré předem vychladit i skleničku. Rozhodně odmítněte takzvanou krustu, která by svým cukrem poničila dojem, nenechávejte si ani u červených vnutit řez pomeranče, dobře a lépe nahraditelný přelomením pomerančové kůry; jen do bílých patří silice citronu. Chcete-li zvýšit efekt ovonění, zkuste silici z kůry nad sklenkou zapálit. Děti budou ze silvestrovského efektu mít nevídanou radost!

Vychlazené sklenice

Suchý vermut podávejte s olivou, popřípadě nad sklenkou přelomte citronovou kůru. Vermutu na ledu nejlépe sluší nízký tumbler, ale jsou vermuty, u kterých by bylo hřích je zahltit ledem. Je to například Carpano Antica Formula nebo Martini Gran Lusso. V takovém případě raději použijte menší sklenky na víno, od věci nebude ani takzvaná degustační sklenka na stařené destiláty na nožce.