Naučná stezka Krásné vyhlídky vede Ladovým krajem po obnovených historických cestách

5. únor 2019
Česko – země neznámá

Ladův kraj se rozprostírá mezi městem Říčany a obcí Čerčany na Praze-východ. Je to romantické místo plné kopců i vesnických památek lidové architektury. Mikroregionem prochází mnoho zimních i letních turistických tras. Jednou z nich je naučná stezka Krásné vyhlídky. Propojuje tři obce – Struhařov, Klokočnou a Mnichovice. V zimním období se po stezce místo turistů prohánějí milovníci běžek.

Stezka Krásné vyhlídky vznikla před pěti lety. Na přípravě tras se podílel Klub seniorů v Mnichovicích, jehož vedoucí Magdalena Třebická byla zároveň manažerkou projektu. Cílem bylo obnovit původní historické pěší cesty a umožnit krásné vyhlídky do Středočeského kraje. Na trase je devět odpočinkových míst s lavičkami. Zastavení jsou nejen u vyhlídek, ale také u historicky cenných staveb. Mezi ně patří například Zittův mlýn, doklad lidové architektury z poloviny 17. století, včetně funkčního mlýnského kola.

Trasa je okružní a vede přes vrcholky místních kopců, takže krásné vyhlídky do Posázaví nabízí řada míst. Výhodou je také dobrá dostupnost od železniční stanice v Mnichovicích, kde trasa začíná. Stezka je určena výhradně pro pěší. Je dlouhá 9,2 kilometru a má převýšení 150 metrů.

V létě výhledy, v zimě běžky

Za dobrých sněhových podmínek je trasa oblíbená i v zimě. Jakmile napadne dost sněhu, okamžitě se na ní objeví běžecké stopy. Kdo se na běžky vydá, ocení nejen obnovené cesty napříč širokými lány, ale může pokračovat i dál mimo okruh, až na vrch Pecný, na kterém stojí ondřejovský astronomický ústav. Cesty jsou navíc lemované nově vysázenými alejemi stromů.

U každého vyhlídkového místa je umístěna mapa s panoramatickou fotografií a s přesným popisem názvů i výšek jednotlivých kopců. Nejvýše ční Neštětická hora (534 m) a Čerčanský chlum (530 m). U zastavení Krásné vyhlídky I. je navíc další zajímavost. Trasa se totiž nachází v oblasti bohatých nalezišť říčanské žuly. Velké žulové balvany trápily v polích po staletí místní zemědělce. Kameny proto sváželi na jedno místo a vytvořili tak umělé kamenné návrší, které dnes vypadá jako menší skalisko.

Trasy, o kterých už nikdo nevěděl

Obnovení historických cest bylo zdlouhavé a náročné. Bylo nutné projít staré mapy a trasy znovu vyhledat. Naštěstí ještě existovaly zakreslené, i když v krajině už dávno nebyly patrné a zcela zanikly. Některé místa byla obzvlášť komplikovaná, například když se ukázalo, že historická trasa vedla přes letité skládky a bylo nutné nahromaděné odpadky nejdřív odklidit a přírodu postupně vrátit do původního stavu. Trasa má proto svůj velký půvab nejen díky vyhlídkám.

Vrací návštěvníka do atmosféry Ladova kraje, tak jak ho zná z Ladových pohádek. I proto zde byly znovu vysázené stromové aleje kolem polních cest. Duby, javory a lípy teď nově rozdělují široké lány polí, které ještě před několika lety nebylo možné přejít. Dnes je možné se tu mezi obcemi projít tak, jak tudy počátkem minulém století chodívali místní do školy, na trh nebo za prací.

Spustit audio