Naučná stezka z Jinec vás dovede až na Olymp Brd – horu Plešivec

2. duben 2014
Česko – země neznámá

Naučná stezka nazvaná „Z Jinec na Olymp Brd“ je ideální trasou pro všechny milovníky krásné přírody i historie. Začíná v Jincích na nádraží Českých drah v blízkosti rodného domu Josefa Slavíka, významného českého houslového virtuóza počátku 19. století.

Pak pokračuje městysem Jince kolem bývalého zámku a kolem huti Barbora, dále přes Kubovu lávku přírodní památkou Vinice do Běřína, na horu Plešivec, do Rejkovic, odkud projdete přírodní památkou Na Horách do Křešína a zpět do Jinec na náměstí, kde stezka končí.

Na trase dlouhé 17 kilometrů vám celkem 16 zastavení pomůže objasnit například to, jak to na daném místě vypadalo v době před více jak 500 miliony let, kdy se celá oblast nacházela na dně moře. Také se dozvíte něco málo o pradávné historii výroby bronzu a železa ve zdejším kraji a samozřejmě si přečtete i spoustu zajímavostí o ekosystému zdejší řeky Litavky a okolních luk.

Zejména si však užijete nádherný rozhled z vrchu Plešivce, na kterém kdysi stálo keltské hradiště, a kde jsou dodnes patrné hradby. Při výstupu na 654 metry vysoký Plešivec byste neměli minout krásnou vyhlídku Čertova kazatelna, legendami opředený Viklan, studánku a Kamenné moře.

Navíc přímo na Plešivci se protíná několik turistických tras. Jince jsou proto právem považovány za jednu z hlavních bran do Brd a právě jarní období je ideální pro to, udělat si tam výlet.

Spustit audio