Návrat po 80 letech. Na zámku Konopiště bude k vidění vzácný renesanční bojový štít

20. září 2021

Po téměř 80 letech se na zámek Konopiště na Benešovsku vrátil renesanční bojový štít z 16.  století. Ten byl do druhé světové války součástí sbírky následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este. Jenomže si ho vyhlédli nacisté pro své muzeum a odvezli ho. Přes soukromého sběratele se pak dostal do muzea ve Filadelfii. To se ho teď rozhodlo na Konopiště vrátit.

Dílo se v poválečné době dostalo do sbírek Muzea umění ve Filadelfii, kde ho objevil vimperský historik Ladislav Čepička. Filadelfské muzeum po dlouhém ověřování původu památky štít vrátilo Česku. Teď si ho budou moci prohlédnout návštěvníci Konopiště, kde je vystaven ve vitríně v zámecké zbrojnici.

Na zámek Konopiště se vrátil renesanční bojový štít ukradený nacisty. Od roku 1977 byl vystavený v muzeu ve Filadelfii, to ho na základě fotografií z Konopiště vydalo zpět

 Vzácný štít z 16. století zřejmě vyzdobil italský malíř Girolami di Tommaso da Treviso. První zmínka o něm je z roku 1695, kdy se stal součástí inventáře zbrojnice rodu Medicejů. Do sbírek arcivévody Františka Ferdinanda d'Este na Konopišti se dostal koncem 19. století. Nacisté ho v roce 1944 odvezli do Schwarzenberského paláce v Praze, měl se stát součástí připravovaného muzea Adolfa Hitlera v rakouském Linci. Poválečný osud památky není přesně zmapován. V roce 1954 štít v Paříži zakoupil do soukromé sbírky americký tabákový magnát Carl Otto von Kienbusch a později ho odkázal Muzeu umění ve Filadelfii, kde byl od roku 1977 umístěn.

Čtěte také

 Malovaný kruhový štít zdobí výjevy z římských dějin. Má dřevěné jádro pokryté sádrou a průměr 61 centimetrů. Zdobení vzniklo proškrabáváním šedé barvy, pod níž je zlatý podklad. Malba zobrazuje dobytí Nového Kartága Římany. Nejde o štít k boji, nýbrž ke slavnostním účelům, používal se například při vojenských přehlídkách. Jakou by mohl mít cenu, si ředitelka Národního památkového ústavu (NPÚ) Naďa Goryczková netroufla odhadovat.

 

autoři: Věra Hájková , Von
Spustit audio