Návštěvníci se nás ptají, jestli nekoukají na sochu, vypráví o vzácném člunozobci mluvčí Zoo Praha. V chovech ho mají jen čtyři evropské zahrady

28. duben 2023 09:24

V některých částech světa mu říkají botozobák. V Česku je to člunozobec. Mohutný zobák tohoto velkého ptáka zkrátka připomíná každému něco trochu jiného. Samotář z afrických mokřadů vysoký až 140 centimetrů dokáže stát nehnutě i několik hodin. Je natolik zvláštní, že si vysloužil samostatnou čeleď v řádu brodivých.

„Vypadá dobrácky, nicméně ten zobák je vlastně velmi nebezpečný, když se k němu přiblížíme a začneme ho ohrožovat,“ vysvětluje kurátor chovu ptáků Antonín Vaidl.

Teplo je pro člunozobce zásadní, bez něj ztrácí energii, kterou tolik potřebují k rozmnožování. Odchov se zatím podařil jen dvakrát, v Belgii a na Floridě. Tito ptáci jsou navíc podle mluvčího Zoo Praha Filipa Maška velcí samotáři, kteří potřebují spoustu vlastního prostoru.

„Jedním z těch důvodů, proč se zatím nepodařil ten odchov, je možná právě to, že tady není dostatečný prostor, aby si vyšlapali kruh v rákosí, na který jsou zvyklí v Africe. Takže do budoucna se počítá s rozšířením té ubikace,“ přibližuje.

Několik hodin bez pohybu

Člunozobec v pražské zoo

Člunozobce tu najdete od roku 2004. Aktuálně je v evropských zoologických zahradách devět jedinců, jen v pražské už jsou čtyři. Na tyto dva páry se sem jezdí dívat návštěvníci z celého světa.

„Často se nás ptají, jestli to zvíře není umělé, jestli nekoukají na sochu, protože člunozobec dovede několik hodin nehnutě stát. Teď se nám to dobře ukazuje, když tady na něj koukáme, jako nepoučený návštěvník bych skutečně váhal, jestli nejde o maketu,“ dodává s úsměvem Filip Mašek.

Proč je poměrně vzácný i ve volné přírodě? A jak zní, když člunozobec zdraví? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Karolína Burdová ,
Spustit audio

Související