Návštěvníci zámku v Lysicích mohou obdivovat malované dobové terče, dochovaly se díky šetrnosti pana hraběte

20. srpen 2018
Česko – země neznámá

Lysický barokní zámek stojící na místě někdejší renesanční vodní tvrze vyniká skvostnými a bohatě zařízenými interiéry. Jejich nepřehlédnutelnou součástí jsou také dvě takzvané Střelnice.

Návštěvníky většinou překvapí, že je nenajdou mimo obytné prostory, ale sbírku velkých výpravně zdobených terčů naopak naleznou ve druhém patře zámku. „Přímo tady se do terčů samozřejmě nikdy nestřílelo. Původně stála střelnice v zámecké oboře. Počátkem 20. století ale byla stržena, protože budova už byla ve špatném stavu. Protože byl ale pan hrabě spořivého ducha a některé terče se mu asi líbily, tak je nechal vložit do obložení zdí přímo na zámku,“ vysvětluje kastelánka Martina Rudolfová.

„Střelnice jsou na zámku dvě. Velkou střelnicí tu nazývají tu, která je vlastně spojovací chodbou k hostinským pokojům, Malá střelnice vznikla přímo v místě, kdy byli hosté ubytováváni,“ dodává Rudolfová. Celkem mohou návštěvníci obdivovat při prohlídce zámku 52 terčů. Nejstarší z nich pochází z počátku 18. století, ten byl ale nejspíš do sbírky dokoupen.

Na vystavených terčích jsou samozřejmě patrné četné otvory po střelách. Původně ale byly vesměs výpravnými obrazy vytvořenými na dřevěných podkladech. „Jsou to opravdu pěkné žánrové výjevy, některé i satirické. Jiné pro nás dnes mají nezanedbatelnou výpovědní hodnotu, protože například zachycují podobu lysického zámku před jeho poslední přestavbou anebo továrnu v nedalekých Drnovicích. Jsou tu zachycené i různé historické osobnosti, včetně postav z císařské rodiny,“ vypočítává kastelánka.

návštěvní doba: https://www.zamek-lysice.cz/cs/informace-pro-navstevniky/navstevni-doba

oficiální stránky: https://www.zamek-lysice.cz/cs

autor: hon
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři