Navštěvujeme seniory tam, kde jim hrozí samota. V našich očích totiž nestárnou

28. listopad 2021, aktualizováno

Stáří si vážíme. Návštěvami POTMĚ ukazujeme, že se světy seniorů i nevidomých mohou vzájemně obohatit. Kde začínají dny splývat, přijdeme s novou energií. Takovou, která vašim nejbližším opráší nejkrásnější vzpomínky i zapomenuté dovednosti a nám přinese dobrý pocit ze smysluplné práce. To říkají lidé se zrakovým handicapem sdružení v organizaci Spolu s vámi.

Služba Návštěvy POTMĚ vznikla na jaře 2018 pod hlavičkou Nadačního fondu Českého rozhlasu jako sesterský projekt sbírkového projektu Světluška. V jeho činnosti pokračuje sociální podnik nazvaný Spolu s vámi.

Spolu s vámi, z. ú., je organizace založená a spravovaná slabozrakými a nevidomými. Vedle návštěv seniorů nabízí i další služby, jako jsou workshopy a školení s tematikou života se zrakovým handicapem (pro školy, komerční i nekomerční subjekty) či teambuildingové akce pro firmy. V době, kdy se z důvodu pandemie koronaviru není možné setkávat, nabízí rozhovory po telefonu.

Adventní Návštěvy POTMĚ by se měly odehrávat v Radiocafé

„Našich služeb nejvíce využívají pečovatelské služby (domovy seniorů, denní stacionáře apod.), které poptávají aktivizační programy pro skupiny. Jednotlivých klientů, s nimiž si naši pracovníci chodí popovídat individuálně, máme jen několik, a přitom je to cílová skupina, která nás potřebuje nejvíc,“ vysvětluje Šarlota Hambergerová, ředitelka organizace Spolu s vámi, a dodává, že primárním cílem při spuštění služby bylo pomoci právě seniorům, jimž hrozí samota.

Na předvánoční čas připravila organizace zrakově handicapovaných Spolu s vámi sérii adventních setkávání v kavárně Radiocafé v Praze na Vinohradech, v budově Českého rozhlasu. Pokud to situace dovolí, až do 22. 12. si senioři budou moci přijít popovídat každé úterý a středu od 10 do 14 hodin s lidmi se zrakovým handicapem, o životě, o radostech, starostech, o čemkoliv.

Slavnostní zahájení se uskuteční v pondělí 29. listopadu v 11 hodin, vzácnými hosty budou Jan Přeučil s manželkou Evou Hruškovou.

Více na www.navstevypotme.cz.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka