Navštívili jsme kurník, který obývají sdílené slepice

17. leden 2019 14:30

Sdílet koloběžky nebo auta už je celkem běžné, na Mělnicku ale vymysleli úplně nový projekt. O slepice se tam dělí několik rodin. Mají totiž tak dobré sousedské vztahy, že se spolu dělí o práci i o vajíčka.

Projekt sdílených slepic, který vymyslela paní Kateřina Mičková, získal i první cenu v anketě Nadace Via. Slepice jsou umístěné na zahradě, kde mají velký kurník. Na něm je rozpis projektu, tedy takový manuál pro všechny zúčastněné. Je v něm uvedeno kolik mají slepice denně dostat krmení, co všechno se musí kolem nich udělat a obsahuje jmenný seznam lidí, kteří mají slepice v daný den na starost.

Do projektu je v současné době zapojeno pět rodin, které se aktuálně starají o dvacet tři slepic a jednoho kohouta. Každý den chodí členové jedné rodiny slepice nakrmit, napojit a vybrat vejce. Snůška za dvacet čtyři hodin činí přibližně kolem dvanácti vajec a připadne rodině, která ji právě vybírá.

„Do péče o slepice jsou zapojeny i děti, které to moc baví. Učí se tak zodpovědnosti“, říká v kurníku paní Mičková a zároveň ukazuje naší redaktorce na slepici, která právě před nimi snáší vejce.

Spustit audio