Návykové bramborové tašky s jablky. Jednoporcové záviny upekla Lilka Schweidlerová

Teplé se zmrzlinou nebo studené se šlehačkou? Volba je na vás, ale v každém případě si vyzkoušejte sladké bramborové tašky s jablky. Postup předvedla Lilka Schweidlerová ze Dvora Králové, která má recept na sladkou dobrotu po své babičce.

Bramborové tašky s jablky (na 12 ks tašek)

Jablečná náplň:

5 větších jablek
1 lžička mleté skořice
1,5 lžíce cukru krystal

Těsto na bramborové tašky:

½ kg brambor (ve slupce vařené den předem)
250 g hladké mouky
1 lžička soli
2 vejce
150 g sádla na smažení

Postup:

Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme cukr a skořici (můžeme přidat také rozinky namočené v rumu) a promícháme.

Následně si připravíme těsto na bramborové tašky. Brambory ve slupce uvaříme v nesolené vodě den dopředu. Necháme je vychladnout a pak je oloupeme až před přípravou těsta.

Brambory nastrouháme na speciálním struhadle (čtverečková vlnkovaná síťka), přidáme mouku, vajíčko a nakonec sůl. Těsto by mělo být řidší, lehce lepkavé, aby šly dobře zpracovat taštičky.

Těsto rozdělíme na 12 kusů a ručně vytvarujeme placku silnou cca 0,5 cm velikosti dvou dlaní. Přidáme na jednu polovinu jablečnou náplň, druhou půlku přehneme a prsty těsto utěsníme. Naplněnou tašku odložíme na pomoučněný vál a děláme další.

Během přípravy placek dáme do trouby rozpustit 150 g sádla a tašky pak vkládáme do rozpáleného tuku. Pečeme v troubě na 180-200 stupňů dorůžova cca 20 minut a pak je na dalších 20 minut otočíme.

Servírujeme se šlehačkou nebo se zmrzlinou.

Lilka Schweidlerová

Překvapilo ji jako ještě nikdy v životě, když se dozvěděla, že recept její babičky vybrala porota do soutěže Pochoutkový rok. Na natáčení připravila i velké pohoštění – podkrkonošské kyselo se smetanou, jablkovo-tvarohové knedlíky s horkým lesním ovocem a tvarohem a slané šneky z listového těsta. A také sloní žrádlo – speciální pomazánku. Recept na bramborové tašky s jablky má po babičce ze Slatiny, která byla vyšívačkou vystřihovaných krajek.