Nebaví vás lenošit? I v zimním období si práci na zahradě najdete

9. prosinec 2022

I přesto, že je venku nevlídno, vám se možná stýská po práci na zahradě. I touto dobou se můžete do lecčeho pustit. Třeba v ovocném sadu. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Pokud vaše zahrádka neleží pod sněhovou peřinou, konečně si můžete udělat čas na solidní shrabání listí. A taky na odstranění mumií z korun ovocných stromů. Tedy mumifikovaných, vysušených, scvrklých tmavých plodů jádrovin a peckovin, napadených houbovými chorobami. Po sklizni zůstávají zavěšené na stromě a jsou zdrojem infekce v příštím roce. Lepší je, když je budete oklepávat na pohrabaný trávník, než když budou padat do listí. Seberte je a spalte.

S příchodem svátku Barbory ukončily peckoviny zimní spánek, dormanci, a svým způsobem aktivně čekají na oteplení. Když je teplo v listopadu, stromy to v podstatě nezaregistrují, jsou ještě ve fázi spánku. Ale od doby, kdy mají vytvořené vše, co patří do květu, čekají na příležitost. Proto se z peckovin řežou rouby krátce před Barborou a tak dva týdny po ní. To v případě, že teploty kolísají okolo 0 °C. Pokud by mrzlo, máte čas, vše spí a konec sezony řezu roubů se posunuje třeba do ledna, do období, kdy přijde obleva. Ale pak si budete muset pospíšit, aby se rouby nezačaly probouzet.

A ještě jeden tip. Když po Novém roce začínají rozkvétat lísky, měli bychom ošetřit broskvoně proti kadeřavosti. Aby se spory této choroby neuhnízdily v pupenových listenech, po rašení nenapadly listy a nejmladší výhony.“

Další tipy si poslechněte v reportáži.

Spustit audio

Související