Neděle: Turistická sezóna

28. květen 2017

Turistika je zájmová činnost spočívající v krátkodobém cestování a poznávání prostředí, krajiny, památek, zvyků a lidí. Pak se turista vrací na místa svého obvyklého pobytu.

Klasická turistika je pěší a spíše individuální, počátkem 20. století přibyla cykloturistika, později mototuristika a od poloviny 20. století turistika skupinová a organizovaná. Tím vzniká turistický průmysl a cestovní ruch jako stále významnější odvětví hospodářství.

V České republice je turistika od 19. století velice oblíbená a komunita turistů rozšířená. Od roku 1888 mají čeští turisté svoji organizaci, Klub českých turistů (KČT), který udržuje na území České republiky hustou síť značených stezek pomocí turistických značek.

Co vy a turistika? Šli jste někdy např. legendární pochod Praha–Prčice? Podařilo se vám zdolat sto jarních kilometrů? Byli jste někdy členy některého turistického klubu? Jaké trasy patřily mezi vaše oblíbené? Jaký pochod patřil mezi vaše nej? Turistická sezóna je v plném proudu, kam se letos chystáte vypravit?

Spustit audio