Nedorozumění, reagovala nemocnice na kritiku, že personál o víkendu používal roušky místo respirátorů

1. duben 2020 06:43

Personál příbramské nemocnice používal o víkendu při kontaktu s pozitivně testovaným pacientem na koronavirus místo respirátoru dvě ústenky přes sebe. Nařízení vyšlo údajně od vedení nemocnice. Podle mluvčího zařízení Martina Janoty šlo o nedorozumění a ochrana zdravotníků je zajištěna dobře. 

Zařízení se stará o dva pacienty s potvrzenou nákazou koronavirem. Jeden je připojený na umělou plicní ventilaci v izolačním pokoji na oddělení ARO, jeho stav je podle Janoty stabilizovaný.

Další, který nemá zdravotní potíže, je umístěný na novém infekčním oddělení.

O údajně nedostatečné ochraně zdravotníků se diskutovalo na sociálních sítích a upozornil na ni i místopředseda ODS a bývalý středočeský náměstek pro zdravotnictví Martin Kupka. "Ukázalo se, že nemocnice sice měla dostatek ochranných prostředků, ale interním pokynem nařídili personálu používat místo respirátoru dvě roušky," uvedl Kupka.

Totéž potvrdil lékař z příbramské nemocnice Jakub Mach. "O víkendu padly pokyny, že se mají používat jen ústenky, ne respirátory. Takže personál chodil jen v ústenkách i k pacientovi, který byl prokazatelně pozitivní," řekl Mach.

Podle Janoty bylo na oddělení o víkendu 50 respirátorů, což je dostatečné množství, a zdravotníci je nepoužili kvůli nedorozumění. Nyní už je podle něj vše v pořádku. Poukázal i na to, že použití dvou ústenek může být považováno za dostatečnou ochranu, pokud má pacient roušku a nekašle. Mach ale míní, že dvě ústenky přes sebe mají stejný efekt jako jedna, navíc hospitalizovaný pacient má chronické onemocnění respiračního traktu, takzvanou chronickou obstrukční plicní nemoc, která se projevuje mimo jiné tím, že kašle. "Myslím si, že k takovému pacientovi, by veškerý personál měl chodit minimálně s respirátorem kategorie FFP2," dodal Mach.

Kupkovi se prý okamžitě ozvali ředitel nemocnice i krajský radní pro zdravotnictví a situaci s ním řešili. Za důležité považuje to, že tato praxe byla změněna a zdravotníci již používají adekvátní ochranu. Podle Macha je nyní praxe taková, že kdo chce, může si respirátor vzít.

Nemocnice také na sociálních sítích čelila kritice za to, že zdravotníkům nedává šité roušky, které získala od veřejnosti. Janota uvedl, že je dostávají techničtí pracovníci, protože nejsou známy jejich vlastnosti, a zdravotníci mají jednorázové certifikované ústenky.

zdroj: ČTK
Spustit audio