Nehodu na přejezdu v Bezděčíně připomíná nový pomník

12. září 2020

Nehodu na železničním přejezdu v Bezděčíně u Mladé Boleslavi z roku 1969 připomíná nový pomník. Při nehodě tehdy zemřelo 23 cestujících a jeden člověk později podlehl zraněním v nemocnici. Pomník u přejezdu postavila Správa železnic, řekl ČTK mluvčí státní organizace Marek Illiaš.

V Bezděčíně se 28. července 1969 krátce před 23:00 srazil autobus s přívěsem s vlakem jedoucím z České Lípy do Nymburka. Autobus vezl zhruba 60 cestujících a mířil z Mladé Boleslavi do Benátek nad Jizerou.

Rozjetý vlak, ve kterém podle výpovědi průvodčího cestovalo více než 200 lidí, strhl autobusovou soupravu a vláčel ji několik desítek metrů. Sám zastavil zhruba po 200 metrech. Autobus se při nehodě převrátil, fotografie z místa ukazují jeho zdevastovaný stav. Střecha se například zmáčkla až na úroveň podběhů kol.

Nehoda na přejezdu Bezděčín

Bilance nehody byla tragická, 23 lidí zahynulo na místě, další člověk zemřel následně v nemocnici. Dalších šest lidí bylo těžce a 23 lehce zraněno. Událost až donedávna nepřipomínal žádný důstojný pomník, pár metrů od přejezdu je pouze zarostlý křížek s malou deskou, jehož autor je neznámý.

Křížek na místě nehody v Mladé Boleslavi.

Vedle křížku se ale objevil nový pomník, ani jeho autor není známý. Dle zjištění ČTK ho zde instalovala Správa železnic.

"Pomník u přejezdu instalovala naše společnost svépomocí. Celkové náklady jsou 10.000 korun. Instalací pomníčku jsme chtěli uctít památku tehdejšího vlakového neštěstí," řekl ČTK Illiaš.

K pomníku vede i nový jednoduchý chodníček, aby se zabránilo chození lidí v kolejišti. Nový pomník nese stejné sdělení jako starý křížek, který s ním sousedí a který zůstává zachován. Je ale opraven počet obětí, původní deska na kříži totiž uváděla špatný počet zemřelých, a to 21. Nový pomník již uvádí správný údaj, tedy 23 lidí.

"Bůh tresce toho, kdo smrtí jim vinen jest," stojí na pomníku.

Nejvíce obětí, devět, pocházelo ze sousední Pískové Lhoty, šest z Benátek nad Jizerou, čtyři z Dražic a tři mrtví pocházeli z Brodců nad Jizerou. Polovina obětí se nacházela v době nehody ve vlečném voze. Nejmladší obětí byla čerstvě 18letá dívka z Pískové Lhoty.

Za viníka nehody byla označena závorářka, spolu s ní ale také řidič autobusu, kterého vyšetřovatelé vinili z toho, že se před vjetím na přejezd nepřesvědčil, zda nejede vlak. Řidič ale při nehodě zemřel, soud tak odsoudil pouze závorářku, potrestal ji pěti lety vězení. Žena si ale svůj trest neodseděla celý, v roce 1972 byla propuštěna kvůli svému zdravotnímu stavu, trpěla rakovinou.

Spustit audio