Nejjednodušší litá bublanina s třešněmi na světě se peče v Bílém Újezdu u Dagmar Židové

Naše porota dávala doporučení, jak docílit, aby třešně v bublanině nepropadaly ke dnu. Ale všechny rady byly zbytečné. Litá bublanina Dagmar Židové z Bílého Újezdu je tak tenká, že třešně vykukují na povrch samy a čekají, až tu sladkou, pudinkově vláčnou dobrotu sníte. Navíc její přípravu zvládnete raz dva.

 

Litá bublanina

Ingredience:

1 sklenice zavařených třešní (asi 500 g)

500 ml dobrého mléka

4 lžíce cukru

9 lžic polohrubé mouky

2 špetky soli

4 vejce

olej na vymazání plechu

polohrubá mouka na vysypání plechu

Postup:

Do mísy nalijeme 500 ml dobrého mléka, přidáme 4 lžíce cukru, 4 vejce, přisypeme 9 lžic polohrubé mouky a dvě špetky soli. Vše metličkou promícháme v řídké hladké těsto.

Nebojte se opravdu řídké konzistence. Těsto pak vylijeme do vymazaného a vysypaného plechu.

Kompotované třešně necháme okapat a poklademe jimi rovnoměrně těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut. Těsto bude při pečení dělat bubliny a bude se nadouvat v prostoru mezi třešněmi. Až na povrchu zezlátne, skoro lehce zahnědne, je čas ho vytáhnout.

Po vyndání z trouby těsto zpět klesne a získá konzistenci trochu jako puding. Můžete pocukrovat, ale není to nutné.

Dagmar Židová

Recept na litou bublaninu získala od babičky svého muže. Když přišla do rodiny a poprvé přijela k babičce na návštěvu, tak ta ji připravila během krátké chvilky po návratu z pole. Od té doby ji dělá i paní Židová a chutná tak už páté generaci. Nám s přípravou pomáhala i její vnučka.

Manžel - pan Žid je vášnivým myslivcem, a tak u nich doma najdete na stěně vycpanou hlavu jelena, muflona, i řadu trofejí srnčích paroží. K myslivosti vede i svého vnuka. My jsme díky němu ochutnali i kančí se šípkovou omáčkou, kterou dlouze vařila Dagmar Židová.

Bylo to moc příjemné a veselé odpoledne.

Dagmar Židová a Patrik Rozehnal