Nejjednodušší paštika z husích jater pro Gustava Oplustila

První letošní recept v Pochoutkách na talíři jsme získali od šéfkuchaře Martina Slavomila Kohouta z Malešického mikropivovaru. Naprosto jednoduchou, ale výtečnou paštiku z husích jater připravil pro Gustava Oplustila. Ten byl nadšený, protože do té doby jedl paštiku jen konzervovanou.

Paštika z husích jater

Ingredience:

500 g husích jater

500 g másla

40 ml portského vína

80 ml brandy

8 – 10 g soli

1 - 2 g pepře

Postup:

Játra rozmixujeme ve stolním mixéru spolu se solí, pepřem a alkoholem úplně dohladka (na tzv. „prát“). Potom postupně zašleháváme rozpuštěné máslo.

Formu, např. srnčí hřbet, namočíme, vyložíme potravinářskou folií, aby dobře přilnula k formě. Pak do formy nalijeme vymixovanou směs jater. Paštiku můžeme vkládat i do malých jednoporcových zavařovacích skleniček. Směs v tomto případě ještě zakonzervujeme lžící husího sádla.

Vložíme do pekáčku, ve kterém je voda asi do půlky formy. Pasterujeme v troubě vyhřáté na 80 – 85°C po dobu 20 - 25 minut. Po vyndání z trouby necháme paštiku 1,5 – 2 hodiny vychladit a pak ji můžeme vyklepnout.

Jako přílohu můžeme použít v brandy marinované višně*/, kandovaný pomeranč, pomerančový gel, brusinky a čerstvé pečivo. Ozdobíme čerstvým polníčkem.

Marinované višně

Zkaramelizujeme cukr, zalijeme ho brandy, vypálíme ho, aby tam nebyl alkohol, ale jen chuť brandy, do směsi vyklopíme višně, lehce v karamelu povaříme. Aby byla omáčka hustší, můžeme přidat trošku solamylu.

Do paštiky při přípravě můžeme dle chuti přidat drcené pistácie, plátky mandlí, kandované ovoce...

Rada šéfkuchaře

Aby nože byly stále ostré, neukládáme je do šuplíku spolu s vařečkami a příbory. Tím se ostří ztupí. Nože je dobré mít pověšené na magnetické liště, kterou přiděláme pod kuchyňskou linku. Potom stačí nože brousit jednou za čtvrt nebo půl roku, podle frekvence v kuchyni. Nože můžeme skladovat i ve dřevěném špalíku na kuchyňské lince.

Martin Slavomil Kohout

Vyučil se kuchařem v Příbrami. Dnes šéfuje kuchyni v Malešickém mikropivovaru, kde vaří poctivou českou kuchyni a podává se tu v jednu chvíli i deset druhů čepovaných piv. Má rád práci v kuchyni a ještě raději, když se mu od hostů vrací prázdné talíře.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.