Nejkrásnější alej Česka je v Rakovníku. Tvoří ji 540 stromů a měří čtyři kilometry

9. leden 2020 10:49

Historické stromořadí u Rakovnického potoka v Rakovníku, které tvoří jilmy, lípy a javory, se stalo nejkrásnější alejí roku 2019. Ve veřejné anketě o tom rozhodlo více než 7 500 hlasujících. Soutěž Alej roku pořádá ekologický spolek Arnika. 

V devátém ročníku soutěže mohli lidé vybírat z rekordních 96 nominací ze všech krajů. 

"Jsme nadšeni, že rok od roku počet nominovaných alejí stoupá. Je vidět, že lidé mají o aleje zájem a na krásná zákoutí naší krajiny jsou patřičně hrdí," uvedla Karolina Kostićová z Arniky. Detailní výsledky včetně pořadí v jednotlivých krajích jsou na webu soutěže.

Vítěznou alej u Rakovnického potoka tvoří 540 stromů a měří téměř čtyři kilometry. Je nejdelší alejí památných stromů v České republice. Vysázená byla začátkem 20. století kvůli zpevnění břehů potoka a ochraně před ničivými povodněmi. Pro Rakovník je významným přírodním prvkem a historickou památkou, proto ji městský úřad v roce 2003 vyhlásil památnou alejí. Město dodnes stromy do aleje doplňuje. 

Pro vítěznou alej v Rakovníku hlasovalo v anketě 731 lidí, druhá platanová alej v Prostějově získala asi o 200 hlasů méně. Stromořadí Ke Kozmickým ptačím loukám u Hlučína skončilo se 383 hlasy třetí.

Alej u Rakovnického potoka
autor: jum | zdroj: ČTK
Spustit audio