Nejkrásnější pohled na Prahu je z paluby parníku

23. leden 2014
Česko – země neznámá

Řeka Vltava ovlivňovala od nepaměti život v Praze. Parníky a osobní lodní doprava patří k metropoli už od 40. let 19. století a dodnes jsou součástí historického koloritu města.

Při návštěvě Prahy si můžete vybrat z velkého množství lodí tu, která nabízí vyhlídkovou plavbu podle vašich představ. Například Pražská paroplavební společnost brázdí vody Vltavy se svými loděmi už téměř 150 let. A nabízí možnost cestovat i na historických parnících.

Parník Vyšehrad je společně s parníkem Vltava jedním ze dvou posledních kolesových parníků na Vltavě. Postaven byl v roce 1938, čímž se stává nejstarší a zároveň s délkou 62 metrů a šířkou 10,6 metrů také největší lodí v Praze. Kapacita plavidla je 400 cestujících.

Parník Vltava byl na vodu spuštěn v roce 1940 v pražských loděnicích. Za dobu své služby na řece byl několikrát rekonstruován. Plavidlo, které je 53 metrů dlouhé a 5 metrů široké, pojme na 200 osob.

Štěpán Rusňák, ředitel Pražské paroplavební společnosti

Svézt se můžete ale i na kterékoliv z motorových lodí nebo na unikátním plavidle, které je poháněné sluneční energií.

Pravidelné linky vyplouvají z přístaviště každou hodinu, nemusíte se na ně objednávat předem a svezou třeba jen jediného zákazníka. V letním období je nabídka ještě pestřejší. Kdykoliv v průběhu roku si můžete zamluvit plavbu s obědem, večeří nebo se zákuskem. Stačí se podívat na internetové stránky www.paroplavba.cz a vybrat si.


Zvětšit mapu

Spustit audio