Nejlahodnější plněné ořechové trubičky na skle od Vlasty Pospíšilové vyloudí šťastný úsměv

Ořechové trubičky na skle, tak jim říká Vlasta Pospíšilová z Drnovic na Vyškovsku. Malé trubičky peče totiž na starých skleněných trubičkách. Po upečení je máčí v čokoládě a plní nadýchaným máslovým krémem s rumem. Jsou to trubičky štěstí. Tento recept si oblíbíte.

Postup

Ingredience
  • Na 60 trubiček:
  • 250 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 70 g mletých vlašských ořechů
  • šťáva z ½ citronu
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 140 g másla + máslo na vymazání
  • Na náplň:
  • 3 vejce
  • 150 g cukru
  • špetka soli
  • 250 g másla
  • 50 ml rumu
  • Na polevu:
  • 100 g hořké čokolády

Na vál prosejeme mouku a přisypeme mleté ořechy. Do důlku přidáme citronovou šťávu, 1 vejce, 1 žloutek a povolené máslo a rukama vypracujeme hladké těsto, které necháme 5 minut odpočinout.

Těsto vyválíme dotenka. Placku rozkrájíme rádýlkem na obdélníčky (cca 3 x 5 cm) a pak je přitiskneme dlaní na úzké skleněné nebo kovové trubičky. Ty potom poválíme na vále, aby těsto získalo hladký povrch. Aby konce upečených trubiček byly rovné, objedeme přitisknuté těsto na koncích rádýlkem a přebytečné kousky odstraníme.

Trubičky klademe na plech vymazaný máslem a pečeme při teplotě 220 °C cca 7 minut dorůžova. Po upečení ještě vlahé upečené těsto stáhneme z trubiček.

Po vychladnutí namáčíme konce trubiček do rozpuštěné čokolády a necháme ji zaschnout.

Na krém do hrnce ve vodní lázni rozklepneme vejce, přisypeme cukr a přidáme špetku soli. Vše šleháme ručním šlehačem 12 minut do zhoustnutí a vzniklý vaječný krém necháme vychladnout.

Následně si rozšleháme metličkou povolené máslo s rumem. Když se suroviny propojí, zašleháme do ochuceného másla vaječný krém.

Krém vložíme do cukrářského sáčku s hvězdicovou špičkou a plníme jím z obou stran upečené ořechové trubičky.

Vlasta Pospíšilová

Trubičky se u ní v rodině pečou už více než půl století. Nejdříve je pekla její maminka, dnes je peče ona. Neví, odkud recept pochází, ale byla by ráda, aby se neztratil. Trubičky, na kterých je peče, podědila po mamince. Jsou to úzké trubičky z laboratorního skla. Stejně dobře poslouží i tenké plechové trubičky.

Na pomoc na natáčení přijela i její dcera z Příbrami. Dostali jsme od nich ještě před vlastním pečením výborné slané, plněné a smažené palačinky. Jako výslužku si pak odvezli úrodu z jejich zahrádky. Prožili jsme krásné odpoledne, a to měla paní Pospíšilová z natáčení obavy. Vše dobře dopadlo.

Vlasta Pospíšilová a Patrik Rozehnal