Nejlepší čajové koktejly proti únavě a pro dobrou náladu

Jiří Boháč je teatendr, čajový specialista. Je průkopníkem této nové gastronomické odbornosti a prvním vedoucím nově vzniklé čajové sekce České barmanské asociace.  Musí umět čaj správně připravit, naservírovat ho, musí umět čaj degustovat - ochutnávat, a charakterizovat. Další disciplinou, kterou musí výborně zvládnout, je mixologie, míchání. Tedy i míchání drinků z čaje.

 Výběr čaje, nejen pro drinky, ovlivňuje nálada, ale také roční období. Jiný čaj je pro nás „přitažlivý“ v horkém podvečeru a jiný za sychravého podzimního odpoledne. Čím světlejší čaj (např. zelený, bílý), tím je více ochlazující, tmavší čaj více prohřívá.

Do drinku se hodí kterýkoliv čaj

Pro přípravu drinku se hodí kterýkoliv čaj, záleží na zadání nebo na tom, co od výsledku očekáváme. Můžeme použít čaje jednodruhové, s dohledatelnou lokací, místem, kde byl čaj vypěstován. Použít můžeme i blendované čaje, tedy čajové směsi.

Teatender (čajový specialista) Jiří Boháč

Jiří Boháč o výběru čaje pro drinky říká: „Čaj je nápoj, který má v sobě hořkost, vnímám ho v nápoji jako hořčidlo. Záleží na druhu čaje, podle toho, který vyberu, může být jeho hořkost intenzivní, může se ztrácet, přecházet do různých tónů, dřevnatých, čokoládových a podobně. Čaj sám napoví, co se k němu bude hodit, ovocné tóny podpořím ovocem. Míchat se dá s bylinkami (bylinkovými sirupy). Míchání je svět mnoha možností, nic není špatně, důležité je, aby vám to chutnalo. Aby byl drink chuťově vyvážený.“

Drink musí dobře vypadat

Měli bychom věnovat pozornost tomu, jak bude drink vypadat. Jiří míchá drinky do skla: „Když čaj pořádně našejkuju, pěna vytváří lavinový efekt, už to je ozdobou. Drink přitahuje také barvou, navíc orosená sklenička je velmi přitažlivá v horkých dnech. A protože jsme z velké míry (říká se až z 80%) ovlivňováni zrakovými vjemy, je vzhled nápoje velmi důležitý.“

Vyzkoušejte, namíchejte, ochutnejte:

Drink pro dobrou náladu připravíte z kvalitního japonského čaje matcha. Stačí ho smíchat s ananasovým džusem, přidat trochu ledu, pořádně promíchat v šejkru, v mixéru nebo frapovačem, a úspěch je zaručen.

Proti únavě a pro obnovení fyzických sil pijte černý čaj nebo tmavý čaj z darjeelingu, stimuluje svižně a rychle.

Světlé čaje, japonské čaje matcha, zelené či bílé čaje povzbudí při mentální činnosti.

Čajové mojito

Jiří Boháč říká: „Miluju mojito. Vždycky říkám, že jestli se nějaké ingredience hledaly, až se našly, jsou to máta, limeta a třtinový cukr. Mám rád nealko variantu mojita a mrzelo mě, že se tam dává pouze sodovka, která chuť máty jen naředí.

Když vyměníte sodovku za zelený čaj, připravovaný macerováním nebo klasicky, do toho konceptu pikantní máty, kyselé limetky a sladkého cukru najednou vložíte hořkou složku, čímž vlastně tento nápoj skvěle vybalancujete.“