Nejlepší dřevorubci z celého světa soutěží v Praze. Češi byli v týmech pátí, v sobotu se utkají jednotlivci

2. listopad 2019

Dvacet týmů z celého světa bojuje od pátečního večera v Průmyslovém paláci v Praze v dřevorubeckém sportu. Jejich výkony s napětím sledovalo 2 500 diváků. Páteční štafetovou soutěž týmů na mistrovství světa v dřevorubeckých sportech Stihl Timbersports v Praze vyhrála Austrálie před Novým Zélandem, USA a Polskem. Austrálie obhájila titul z loňského šampionátu v Liverpoolu. Český tým zopakoval páté místo. V osmifinále vyřadil Rakušany, ve čtvrtfinále nestačil na USA.

Soutěže se zúčastnilo celkem 20 týmů, od osmifinále se bojovalo vyřazovacím způsobem. Český tým nastoupil ve složení Martin Komárek, Martin Roušal, Leoš Klíma, Jan Holub, Martin Kalina a Matyáš Klíma. V každém kole nastoupila za dané družstvo čtveřice závodníků. Ve dvou disciplínách používali sekeru, v jedné ruční pilu a v další motorovou pilu.

Téměř tříhodinovou soutěž sledovala vyprodaná hala, ve které se tísnilo 2500 diváků. Vstupenky byly vyprodány zhruba měsíc po zahájení prodeje.

V sobotu se koná soutěž jednotlivců. Nastoupí do ní 12 závodníků z různých zemí, jde o šampiony daných států v letošním roce. Česko bude reprezentovat osmadvacetiletý Martin Roušal, v civilu městský policista. Proti soutěži týmů přibudou dvě disciplíny navíc.

Kořeny tohoto sportu jsou v Austrálii, na Novém Zélandu, v USA a Kanadě. Soutěž byla založena v 80. letech minulého století.

autor: Markéta Vejvodová | zdroj: ČTK
Spustit audio