Nejlepší investice do svého zdraví je dovolená v lázních

18. září 2019

Vrátili jste se z dovolené a nějak se stále necítíte ve své kůži? Jako kdybyste dovolenou ani neměli? Možná jste tím nepříjemně překvapeni, obzvláště pokud jste cestovali někam daleko za mořem. A říkáte si, kde je problém. Možná vaše tělo potřebuje relaxaci poněkud jiného druhu. Zkuste příště prožít dovolenou v lázních. Je vhodná pro lidi každého věku a z hlediska našeho zdraví se jedná o nejlepší možnou investici. Radí MUDr. Petr Grenar.

Cestování k moři je lákavé, ovšem z části je to také módní trend. Mnohem lepší investice do našeho zdraví je prožít dovolenou v lázních. V České republice jsou dvě možnosti, jak hradit lázeňský pobyt ze zdravotního pojištění – komplexní léčba, která je plně hrazená pojišťovnou a příspěvková lázeňská léčba, která je částečně hrazená. A pak si můžete léčbu 100% hradit sami coby samoplátci. Jakkoliv mají pacienti v případě vážného onemocnění nebo pooperačního stavu právo na úplné nebo částečné hrazení lázeňských poplatků od zdravotních pojišťoven, pobyt v lázních coby samoplátce se vždy vyplatí a je pro naše zdraví tím nejlepším, co můžeme pro sebe udělat.

České lázeňství vs. cestování za mořem

Nemusí vám být „50 +“ nebo být již ve věku seniorů, ať už zastáváte manažerský post, máte sedavé zaměstnání nebo pracujete jako řemeslník, organismus potřebuje zregenerovat. Když se vydáte na dovolenou třeba do oblíbeného Chorvatska, organismus se musí vyrovnávat s cestováním, se sluncem a mnoha dalšími faktory a odpočinek není tak intenzivní. V České republice je rozsáhlá síť kvalitních lázeňských domů. To nejlepší, co pro sebe můžete udělat, je rezervovat si v Čechách lázeňskou léčbu minimálně na 2 týdny. Finančně vás to přijde přibližně stejně jako dvoutýdenní pobyt v Chorvatsku, ovšem relaxační účinek je nesrovnatelně lepší a vyšší. Pobyt v lázních je vhodný pro každého v jiném období a kritérium rozhodně není věk. Je to nejsmysluplnější využití volného času v rámci dovolené.

Jak na to? Proberte vše nejdříve se svým lékařem

Vždy je dobré poradit se svým praktickým lékařem, abyste věděli, co je možné od lázní ve vašem případě očekávat, kde vidí možný přínos pro zlepšení vašeho zdravotního a psychického stavu a nasměruje vás, které lázně by bylo vhodné oslovit a navštívit. U většiny lázní je při zakoupení lázeňského pobytu samozřejmostí vstupní konzultace s lázeňským lékařem. Rozhodně jí nepodceňujte a respektujte jeho doporučení.

Lázeňské procedury nechte na odbornících

Pokud využijete péči v lázních, je potřeba plně respektovat množství doporučených procedur. Sami nemůžete vědět, co je pro vás dobré a můžete si naopak uškodit. Třeba tím, že budete chtít pobyt využít na „200%“ a organismus naopak přemírou procedur přetížíte. Pokud procedury nevhodně svévolně nakumulujete, může se váš stav i zhoršit. Někdy se ostatně i u indikovaných lázní může stát, že se přechodně cítíme hůře, protože tělo se musí s nezvyklými procedurami vyrovnat. Pokud jsou ale správně zvolené, stav se záhy vždy upraví a teprve následně se začnete cítit mnohem lépe. V každém případě v lázních poznáte, že život není pouze o práci a stresu. Lázně vám ukážou, jak zdravě žít a když to jednou zažijete, uvědomíte si, jak je možné žít lépe a zdravěji i po návratu do běžného života.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.