Nejlepší křupavý bramborák je smažený ve výpeku z kolen, tak ho ochutnala Martina Kociánová

Naučili jsme se pomalu smažit bramborák ve výpeku z vepřových kolen. Je křupavý, protože je v něm minimum mouky. Naučil nás ho v Pochoutkách na talíři šéfkuchař restaurace Pork´s Jakub Hirsh. Na ochutnávku pozvali Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal moderátorku a zpěvačku Martinu Kociánovou. Té se to moc líbilo.

Bramborák smažený ve výpeku z kolen

Ingredience na 22 bramboráků o průměru 12 cm:

3 kg brambor typu C

10 vajec

20 g majoránky

150 g česneku

20 g drceného kmínu

45 g soli

300 g polohrubé mouky

10 g černého pepře

sádlo

Postup:

Brambory nastrouháme na jemném struhadle do vody, aby se částečně odplavil škrob a zůstaly žluté. Tahy po struhadle by měly být dlouhé a pevné, aby nudličky byly dlouhé a z bramboráku nebyla kaše.

Brambory vyždímáme, přidáme 10 vajec, koření, sůl a utřený česnek. Těsto opatrně promícháme, abychom nezlámali dlouhé nudličky. Nakonec přidáme mouku. Těsto lehce zřídne díky soli, která působí na brambory.

Vrstva bramborového těsta je při smažení vyšší, než jsme zvyklí, asi 1 - 1,5 cm. Bramboráky smažíme 15 minut částečně na sádle a částečně na tuku, který se vypeče z vepřových kolen.

Po vyndání z pánve je znovu namažeme sádlem, smíchaným s česnekem a solí.

Jako přílohu podáváme kysané zelí. Můžeme servírovat i mezi dvěma bramboráky jako burger.

Jakub Hirsh

Vaří rád a miluje indickou kuchyni. Svou praxi získal v luxusních restauracích, kde se naučil pracovat s vyhlášeným kvalitním hovězím masem značky Kobe. Klade důraz na používání zcela čerstvých surovin, vysokou kvalitu surovin a dokonalé doladění chuti pokrmu. Rád používá čerstvé sezónní regionální suroviny. Nikdy ale neuvařil tolik vepřového, jako teď, když šéfuje kuchyni restaurace Pork´s v Praze u Karlova mostu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.