Nejlepší prevence zánětu žil je dostatek pohybu. Žilní pumpa funguje nejlépe, když pracují naše svaly

31. březen 2021

Možná máte nyní díky karanténním opatřením a práci z domova méně pohybu a začínáte mít při dlouhodobém sezení problém s natékáním nohou. Otoky nohou mohou mít více důvodů, ale rozhodně byste při těchto problémech měli zbystřit pozornost. Nejčastějším důvodem totiž bývají záněty žil, které jsou navíc velmi bolestivé i nebezpečné.

Při podezření na vznikající zánět žil dolních končetin bychom neměli otálet a urychleně navštívit svého praktického lékaře. Na postižené končetině se objeví otok se zarudnutím a postižení trpí bolestmi. Jako laici ale nejsme schopni poznat, jestli se skutečně jedná o zánět žil, a pokud ano, tak do jaké míry je povrchní nebo již přechází do hlubších struktur žilního systému, kdy léčba musí být již razantnější a cílenější.

Podle lokalizace rozlišujeme zánět žil povrchových a hlubokých

U zánětu hlubokých žil noha jednostranně velmi oteče hodně, je zarudlá a bolí při chůzi i došlápnutí. Může se objevit i teplota. Při podezření na toto onemocnění lékař pacienta odešle na duplexní sonografické vyšetření hlubokých žil, aby se zjistilo, jak velký úsek žíly je ucpaný trombem (krevní sraženinou, pozn. red.) Poté je nutné co nejrychleji nasadit antitrombotickou léčbu. Když je trombus v hluboké žíle větší, někdy se i rozpouští nebo chirurgicky odstraňuje. Z hlubokých trombů v dolních končetinách totiž vzniká velké nebezpečí embolizace, kdy se sraženina (trombus) uvolní a ucpe některou z tepen nebo plicní řečiště. Proto se musí co nejdříve zahájit antikolaugulační léčba, která snižuje srážlivost krve. Podávají se také protizánětlivé léky, případně i antibiotika a noha se znehybňuje. Pro komplexní léčbu je možné přidat i venotonikum, které vnitřně zvyšuje napětí a pevnost cévní stěny.

I záněty povrchových žil vyžadují léčbu klidem

U zánětu povrchových žil na lýtku pozorujeme zatvrdlý červený flek kolem žíly, který je obzvláště viditelný, pokud má někdo křečové žíly. U povrchových žilních zánětů není takové nebezpeční embolizace, přesto by i při tomto onemocnění noha měla být zabandážovaná kompresivním obvazem a pacient by neměl chodit ani dlouho stát. Záněty žil bychom měli léčit v klidu doma a rozhodně s tímto onemocněním nechodit do práce. Zánět žil se ale nemusí objevovat pouze na nohou, může být i na rukou nebo kdekoliv jinde.

V dnešní době mohou záněty žil postihnout každého

Nejvíce ohrožené jsou ženy, které používají hormonální antikoncepci nebo lidé, kteří dlouho cestují. U dálkových letů nebo cestování autobusem je nebezpečí trombóz a zánětů žil velké. Je dobré několik dní před cestováním užívat kyselinu acetylsalicylovou na snížení srážlivosti krve (léky typu Aspirin, Acylpyrin, Anopyrin apod.), případně doplnit venotonika na podporu žilní nedostatečnosti. Ale hlavně je před dlouhou cestou na místě zakoupit stahující elastické punčochy. Je nutné takto žilám a nohám pomoci, aby krev nestagnovala a neudělal se trombus.

Do určité míry se jedná i o genetický problém

Mnoho pacientů má navíc pro vznik zánětu žil dolních končetin dispozice. Poznáme je podle varixů na nohách, které vidíme pouhým okem. Dispozice ke křečovým žilám jsou dědičné. U křečových žil (varixů) je porušená stěna cévní. Pak už stačí dlouhodobý stoj nebo sed, traumatizace dané končetiny nebo dlouhodobé ležení, dojde ke stagnaci krve v žilním systému a vznikne zánět žilního systému. Zánětu žil je ale možné předcházet. Žilní pumpa funguje nejlépe, když pracují naše svaly. Pomalá chůze v rozumné míře je v tomto ohledu velmi prospěšná.

Spustit audio

Související