Nejlepší prevencí Alzheimerovy choroby je aktivita

16. březen 2022

Alzheimerova choroba je devastující smrtelné onemocnění, které postihuje mnoho lidí. Jedná se o neurodegenerativní onemocnění, při kterém dochází k nevratným změnám na mozku a poklesu kognitivních funkcí, jako jsou myšlení, paměť a úsudek. Někdy se klasická demence zaměňuje s Alzheimerovou chorobou.

Alzheimerovou chorobou trpí stále více lidí a s tím souvisí i četná nová sociální zařízení, která pro takto postižené pacienty vznikají. Důvod propuknutí není znám. Zatím se nepotvrdilo, že by se mohlo jednat o genetický problém a o příčinách se pouze spekuluje. Bohužel se onemocnění netýká pouze starších občanů nad 80 let. Stále častěji onemocní Alzheimerovou chorobou mladší lidé.

Rozeznat počínající Alzheimerovu chorobu od stařecké demence je obtížné

Pojmy se často prolínají, ale v konečných důsledcích postižení není rozdíl mezi klasickou demencí a onemocněním Alzheimerovou chorobou. Onemocnění Alzheimerovou chorobou je ale velmi progresivní. Pokud na svém rodinném příslušníkovi pozorujete, že není takový, jaký býval, je potřeba zbystřit pozornost. Prvním varovným příznakem onemocnění jsou poruchy paměti. Především se značně začne zhoršovat krátkodobá paměť. Zapomínáme, co jsme měli k obědu nebo k večeři, nepamatujeme si, jestli jsme si vzali léky, nepamatujeme si, koho jsme potkali před chvílí, zapomeneme vypnout vodu. To jsou první příznaky. Ovšem postupně přichází i změna nálad i psychiky a postupně se začíná objevovat změna struktury osobnosti i charakteru.

Demence jako plíživý had

Demence je plíživý had, který se vkrádá do našeho myšlení, takže si na to zvykáme. Pokud jsme s postiženým člověkem stále, hned si ani neuvědomíme, že se něco děje. Mladší lidé by přesto měli být se svými rodiči a prarodiči velmi trpěliví a vstřícní. Postižení lidé potřebují pomoc. I když mohou být i agresivní, jsou uvnitř velmi zranitelní. Nemocní lidé si to neuvědomují, protože Alzheimerovou chorobou došlo ke změnám v jejich povaze.

Zatím není lék, přesto můžeme postup zbrzdit

Naštěstí dnes již existují léky, které mohou tuto chorobu zpomalit. Pokud máte pocit, že se onemocnění může týkat někoho z rodiny nebo z vašich blízkých, snažte se s ním zajít za praktickým lékařem, který mu dá doporučení na psychiatrii nebo neurologii. To jsou jediné odbornosti, které mohou po předchozím vyšetření na tuto chorobu předepsat léky. Je potřeba u pacienta udělat i důkladné neurologické vyšetření, aby se vyloučilo, že se za změnou chování a jako příčina zapomínání neskrývá něco jiného - třeba nádor na mozku nebo cévní problém.

Nejlepší prevencí Alzheimerovy choroby je aktivita

Lidé, kteří do vysokého věku nutí mozek, aby pracoval, nejsou Alzheimerovou chorobou tak ohroženi. Výhodu mají ti, kteří nutí svůj mozek pracovat, luští křížovky, hrají sudoku, píší vědecké články nebo cokoliv vymýšlí. Pomoci mohou i preparáty na zlepšení prokrvení mozku, především ty které obsahují výtažky ginkgo biloby.

Spustit audio

Související