Nejlepší vánočka od Františky Lysoňkové z Bohuslavic u Zlína vás uchvátí a naladí na letošní Vánoce

Posledním letošním soutěžním receptem Pochoutkového roku je vánočka Františky Lysoňkové z Bohuslavic u Zlína. Peče ji takto už více než 40 let a najdete v ní spoustu dobrých a voňavých přísad. Nalaďte se už teď na letošní Vánoce a zkuste si upéct tento kynutý zázrak našich svátků. Je vynikající!

Ingredience
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky extra speciál
  • 100 g másla
  • 80 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 malá lžička soli
  • 42 g droždí
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry
  • 30 g nadrobno sekaných mandlí
  • 50 g nakrájeného kandovaného ovoce
  • 3 lžíce rozinek namočených v rumu
  • mandlové klínky na zpevnění
  • mléko na potření

Nejprve si připravíme kvásek. Lehce ohřejeme mléko, přidáme celou dávku cukru potřebnou na pečení vánočky a rozdrobíme do mléka droždí. Necháme kynout 10 minut.

Do mísy prosejeme mouku, přidáme vanilkový cukr, pudink, kypřicí prášek do pečiva, nastrouhaný muškátový oříšek, citronovou kůru a sůl. Suchou směs dobře promícháme a přidáme do ní žloutky a vykynutý kvásek. Zaděláme těstíčko. Musíme ho dobře promíchat.

Na závěr přidáme do těsta rozpuštěné máslo a zaděláme vánočkové těsto. Když je dobře promíchané, hladké a dělají se na něm puchýře, přidáme rozinky máčené v rumu, nasekané kandované ovoce a nadrobno sekané mandle. Vypracujeme hladké a pevné těsto.

Připravené těsto poprášíme v míse hladkou moukou a necháme 1 hodinu kynout. Pod utěrkou těsto může okorat, proto mísu zakryjeme mikrotenovým sáčkem a ten přichytíme k míse gumičkou.

Po hodině těsto znovu propracujeme a necháme znova kynout asi 30 minut.

Těstem pak na vále několikrát práskneme, abychom vyhnali přebytečný vzduch. Rozdělíme ho na poloviny. Jednu polovinu rozdělíme na 3 díly a vyválíme z nich válečky (prameny) a spleteme je do copu. Cop přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

Druhou polovinu těsta rozdělíme na 5 dílů. Ze tří dílů upleteme opět cop. Než ho položíme na už upletený spodní díl, tak ve spodním díle vytlačíme hřbetem ruky podélně jamku a navlhčíme ji lehce bílkem nebo vodou.

To samé uděláme s horním menším copem. Ze zbývajících dvou dílů těsta vyválíme dva prameny a smotáme je okolo sebe. Tento díl vánočky uděláme delší. Položíme ho navrch vánočky a přečnívající konce podsuneme pod spodní copy. Vánočka tak bude lépe držet při pečení tvar.

Před pečením ještě vánočku ozdobíme celými mandlemi, které vtlačíme po celé ploše dovnitř těsta. Tím ji zpevníme. Mandle navíc při pečení budou mít tendenci vyjíždět na povrch. Navíc je dobré zpevnit copy propíchnutím několika špejlemi na celou výšku, aby se při pečení nesesunula.

Takto připravenou vánočku necháme ještě chvíli pod utěrkou kynout. Pak ji potřeme mlékem.

Pečeme v hodně vyhřáté troubě. Prvních 20 minut pečeme při 200 ˚C. Když začne horní část hnědnout, přikryjeme těsto stříškou z alobalu a teplotu stáhneme na 180 °C a pečeme dalších asi 60 minut.

Františka Lysoňková

Recept na vánočku získala od své spolupracovnice před 40 lety. Během let si ji ještě vylepšila o pár triků. Peče ji na každé Vánoce a nikdy nezbyde ani drobeček.

Přivítala nás s otevřenou náručí a pozvala na výbornou čočkovou polévku s domácími pagáčky. Dokonce nám pro vytvoření vánoční atmosféry upekla i rohlíčky. Užili jsme si pohodové a skoro vánoční odpoledne, kdy nám paní Lysoňková vyprávěla svůj životní příběh a rozesmála i svými hláškami. Je to úžasná žena!

Františka Lysoňková a Patrik Rozehnal