Nejlepší zvěřinou je dančí maso. Udělejte si z něj guláš!

Češi rádi jedí maso a čím dál častěji i zvěřinu. Mezi nejchutnější druhy patří dančí maso. Vypravili jsme se na dančí farmu zjistit, jaké maso se k čemu hodí a jak vlastně daňci žijí. Na závěr vám prozradíme i recept na dančí guláš.

Daněk se především díky chutnému masu stále chová i na farmách. Tato zvěřina je velice libová, dietní, protože je prakticky bez tuku. Mezi veškerou zvěřinou je maso daňka považováno za nejlahodnější. Nemělo by se ale nikdy konzumovat ze zvěře zastřelené myslivci na podzim, když jsou tato zvířata v říji. V této době je totiž maso zcela nasáklé samčími hormony a feromony a velmi výrazně páchne. Hormony obsažené v celém těle nezpůsobují jen to, že je maso velmi silně cítit, ale neblaze ovlivňují také jeho chuť.

Mladé maso

Odborníci také doporučují konzumovat maso z mladších zvířat než z těch, která se střílejí při lovu v říji. Tady jde o starší kusy kolem 8 až 10 let věku a s tužším masem. Pokud se střílejí kromě daňků i samice – daněly, jde také obvykle o kusy vyššího věku, které již také mají maso tuhé a šlachovité. Nejvhodnější pro kuchyňské využití a zpracování je období věku daňka mezi 1,5 roku a nejvýše třemi lety. V tomto období je maso správně vyzrálé a jemné.

Dančí farma

Původ daňků

Daněk má sice jako své druhové jméno přídomek evropský, ale původem pochází z oblasti Středomoří a Malé Asie. Do Evropy se dostal díky svému atraktivnímu vzhledu a také vynikajícímu masu. Lidé v našich krajích zjistili velmi brzy, jak chutné jídlo se dá z daňčího masa vyrobit, takže se do panských obor hradů a zámků začali daňci dovážet už v 15. století. Postupně se rozšířili také do volné přírody, do běžných honiteb a dnes se v našich lesích pohybuje asi 11 tisíc kusů této vysoké zvěře.

Plachá zvířata

Nejvíce jim vyhovují listnaté a smíšené lesy. Jsou velmi plaší, a často prchají. V oborách ale vycházejí na pastvu i na otevřená prostranství. Pokud jsou daňci znepokojeni, mávají ocasem a ukazují jeho bílou spodní část.

Vačkáři a lopatáči

Daňci se dožívají ve volné přírodě obvykle až 20 let, přičemž vrcholu tělesných sil dosahují mezi 8. až 12. rokem. Všem mláďatům se nejprve říká daňče. Samcům se s postupným růstem paroží říká nejprve špičák, později vařečkář. Když daněk dospěje, rozlišujeme podle síly jeho lopaty lopatkáče a lopatáče. Nejlepší paroží má daněk mezi 6. až 10. rokem života, kdy se právě stává atraktivním pro lovce a sběratele parožnatých trofejí.

Dančí farma

Dančí rochání

Daňci v období říje takzvaně rochají a tento chrochtavý hrdelní zvuk dokáží vydávat nepřetržitě po dobu až 14 dnů. Délka rochání se řídí tím, kolik má samec kolem sebe potenciálních soupeřů pro boj o daněly. Samec se v období páření spojí s více samicemi. Mládě se však daňkům rodí vždy jen jedno, a to po necelých 8 měsících březosti, obvykle na začátku léta.

Daňkům chutná ječmen

Daňci se ve volné přírodě běžně paství. Vyhovují jim řídké listnaté lesy, které se střídají s volnými plochami. Na jaře se živí mladou rašící vegetací, v létě pak do jídelníčku přidají i větší lupeny, ale také obilí a pohanku. Na podzim pak sbírají semena a plody keřů nebo trávy a bylin, například kaštany nebo žaludy. V zimě okusuje keře, dřeviny a zbytky suché vegetace. Daňci se ve farmovém chovu krmí ječmenem, který se jim částečně nadrtí. Drcení narušuje strukturu zrna, aby se daňkům lépe trávilo.

Dančí farma

Dančí pochoutky

Z daňka můžeme připravit guláš nebo pečeni. Při přípravě pokrmů z daňčího masa můžeme postupovat stejným způsobem, jakým jsme zvyklí u jiných druhů mas, například guláš. Kulináři mají v oblibě například recept na daňčí na víně.

Dančí guláš

Ingredience
  • dančí maso
  • slanina
  • cibule
  • mrkev
  • celer
  • 2 polévkové lžíce cukru krystal
  • 2 lžíce octa
  • vývar
  • 1 citron
  • lžíce rajčatového protlaku
  • 3 rajská jablka
  • celý pepř
  • nové koření
  • bobkový listopad
  • tymián
  • máslo
  • hladká mouka
  • trochu rybízové zavařeniny
  • 2 dcl červeného vína

Odleželou daňčí zvěřinu, kýtu, hřbet nebo plecko zbavíme blan a vypereme, protáhneme hustě slaninou (kdo dává přednost dietní úpravě, může slaninu vynechat) a osolíme.

Na sádle usmažíme cibuli a kořenovou zeleninu do hněda, přidáme 2 polévkové lžíce krystalového cukru a necháme zhnědnout. Zakápneme octem, zalijeme vývarem, přidáme citrónovou kůru i šťávu, lžíci rajského protlaku, 3 rajská jablíčka, celý pepř, nové koření, bobkový list a tymián. Zvěřinu vložíme do zeleniny a v troubě dusíme do měkka.

Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme hnědou jíškou, přidáme trochu rybízové zavařeniny, dobře povaříme a přecedíme.

Do hotové omáčky dáme sklenku červeného vína. Podáváme s houskovými knedlíky a máslovými taštičkami plněnými brusinkami.

autor: dak