Nejméně na týden silničáři uzavřeli most u Vltavské, musí se zbourat

24. říjen 2018 09:53

Řidiči se v Praze nedostanou na jeden z mostů navazující na Hlávkův most ve směru do Holešovic. Kvůli havarijnímu stavu ho museli v noci na dnešek silničáři minimálně na týden část uzavřít a bude se muset zbourat.

Pod mostem v Bubenské ulici navíc nesmí jezdit tramvaje ani chodit chodci. Most bude nutné zbourat. Společně s ním Technická správa komunikací (TSK) zbourá i paralelní most, po kterém vede komunikace Bubenská v opačném směru. Správa komunikací už vybrala firmu, která v následujícím týdnu uzavřený most podepře, aby se mohl otevřít dopravě. Zároveň začne pracovat na projektu zbourání a stavby nových mostů, což nějakou dobu potrvá. Konstrukce mostů je podobná loni zhroucené Trojské lávce a mostu v Janově.

Na zhoršení stavu v úterý upozornila společnost, která dělá jeho diagnostiku. Z posudku vyplývá, že nosná konstrukce byla postavena v rozporu s projektem. Způsob opravy mostu musí určit další prohlídka.

Náměstek ředitele TSK Matěj Fichtner uvedl, že stav mostu se začal velmi rychle zhoršovat v posledních 25 dnech. Zvětšovaly se praskliny v konstrukci, které TSK sledovala. Most není součástí navazujícího soumostí Hlávkova mostu, který je rovněž ve špatném stavu. TSK připravuje jeho celkovou rekonstrukci.

Cestující musí použít nejbližší tramvajovou zastávku, tedy Strossmayerovo náměstí

Řidiči musejí sjet z magistrály před uzavřeným mostem a pokračovat buď Argentinskou ulicí do Holešovic, nebo po nábřeží Kapitána Jaroše a ulicí Dukelských hrdinů k Veletržní či k Výstavišti. Odkloněny jsou tramvajové linky 1, 25, 14 a 12. Uzavřen je také průchod pro pěší pod mostem, lidé ho musejí obcházet.

Problémy se stavem mostů řeší hlavní město dlouhodobě. Na začátku loňského prosince spadla lávka pro pěší mezi Císařským ostrovem a Trojou, v lednu se kvůli špatnému stavu dočasně uzavřel pro auta i tramvaje Libeňský most. TSK nyní provádí diagnostiku například Hlávkova mostu nebo mostu Legií, které jsou oba ve špatném stavu. U Libeňského mostu město zatím nerozhodlo o tom, jestli konstrukci opraví, nebo postaví nový. Rekonstrukci potřebuje také Palackého most a řada dalších mostních konstrukcí.

autoři: Radek Duchoň , jp | zdroj: ČTK
Spustit audio