Nejmenší nádraží v kraji je ve Žlebech

18. duben 2019

Nejmenší nádraží ve středních Čechách je zámecké nádraží Žleby. Leží na sedmnáctikilometrové trati z Čáslavi do Třemošnice a slouží především turistům, kteří se vydají na zdejší zámek.

Na trati ve Žlebech je úvrať. Vlak přijede do nádraží z jedné strany a strojvedoucí přejde na opačný konec vlaku. Trať totiž pokračuje dál ve směru, ze kterého vlak přijel, a k pokračování jízdy je třeba i přehodit výhybku. Úvraťových nádraží je ve středních Čechách několik. Úvratě vznikaly především ve složitém terénu. Na hlavních tratích postupně zanikaly, protože zdržují dopravu. Na těch místních ovšem tolik nevadí.

Do Žleb jezdí jen osobní vlaky. Nákladní doprava tu prakticky neexistuje. Občas do Žleb zajedou manipulační vlaky. Z bývalé odbočky tratě je dnes vlečka do průmyslového areálu. Nákladní vlaky tak jezdí v úseku ze Skovic do Čáslavi.

Nádraží ve Žlebech funguje od roku 1881, o rok později zprovoznili trať do Třemošnice. A zdejší trať má ještě jednu zajímavost. Mezi Čáslaví a Koudelovem vede trať v těsném sousedství silnice a některé dopravní značky jsou až za tratí.

Spustit audio