Nejširší studnu v České republice mají v Mělníku

4. únor 2020

Před 12 lety město Mělník iniciovalo zpřístupnění historické studny ze 14. století nacházející se pod náměstím Míru. Při průzkumných pracích prováděných Montánní společností byl v nejširším zjištěném místě naměřen průměr studny 4,54 metru. Studna je v současnosti zakryta dlažbou a je přístupná středověkou podzemní chodbou. Měření bylo provedeno při potápěčském průzkumu studny dne 28. února 2008. Od té doby je mělnická studna českou rekordmankou, nejširší u nás.

Podzemní systém, budovaný postupně ve 13. a 14. století v pískovci a opuce mělnického kopce, se nachází pod celým historickým jádrem města. Podzemí se využívalo i jako běžné sklepy, skladiště potravin a zboží. V případě požáru nebo válečného nebezpečí sloužily tyto prostory jako úkryt pro obyvatelstvo, měšťané zde rovněž ukrývali své cennosti.

V nejistých dobách mohli mít měšťané v podzemí vybudovaný nouzový úkryt včetně zásob trvanlivých potravin na několik dní, a v případě potřeby podzemí poskytovalo únikovou cestu ústící za hradbami, mimo městský areál. Velkou výhodou byl také přímý přístup ke zdroji pitné vody, k unikátní středověké studni pod náměstím. Ta dlouho byla jediným zdrojem vody ve městě a svými rozměry, především rekordní šířkou 4,54 m, dodnes fascinuje.

Prohlídky s průvodcem se konají denně a začínají v prostoru Turistického informačního centra v ulici Legionářů. Nás podzemím provedla a výklad mnoha zajímavostmi okořenila průvodkyně, paní Ivana Žižková.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka