Nejslavnější kocour žije v Hrusicích. Dodnes se tam všechny černé kočky jmenují Mikeš

Asi nenajdeme Čecha, který by neznal obrázky Josefa Lady a jeho kocoura v botách. Mikeš prý skutečně v Hrusicích žil. Josef Lada o něm vyprávěl pohádky svým dcerám Evičce a Alence. Dnes si příběhy o mluvícím kocourkovi můžete přečíst v japonštině, čínštině nebo korejštině.

První povídání o Mikešovi vyšlo v roce 1934 pod názvem O kocourkovi, který mluvil. Josef Lada je doplnil pouze černobílými ilustracemi. Barevných obrázků se Mikeš dočkal až v roce 1956. „Pan Lada vyprávěl holkám příběhy kocoura Mikeše, kterého měl doma, když byl malý kluk,“ prozrazuje přítelkyně rodiny Ladových Zdeňka Burianová. Nejprve příběhy vycházely v dětském časopisu Radost. Dnes se živý Mikeš často rozvaluje na návštěvní knize v bývalém domě Josefa Lady, kde sídlí malé muzeum.

Malebným okolím Hrusic vás provedou dvě pohádkové stezky Cesta kocoura Mikeše a Pohádkové Hrusice. Projít se tak můžete po cestách, po kterých kráčel Mikeš s Pašíkem na pouť do Mnichovic.

Nemůžete minout ani hospodu U Sejků. Právě v ní se odehrává slavná hospodská rvačka, kterou nejspíš znáte hned z několika obrazů Josefa Lady. První obrázek pochází z roku 1929 a hospodský Sejk je tam ještě v pohodě a na parketu se tancuje. Z „Tancovačky“ se časem stala „Rvačka v hospodě“.

Na obrázku z roku 1949 už nazlobený hostinský mává cepem a všichni se perou hlava nehlava. Hasič se je přitom snaží oknem pokropit studenou vodou. „Staří obyvatelé Hrusic se na pana Ladu zlobili, že je tam zpodobnil a že jsou za rváče,“ směje se Zdeňka Burianová. „Nicméně když se obraz stal slavným, tak byli šťastní.“

Památník Josefa Lady v Hrusicích hlídá kocour Mikeš s Pašíkem

Příběhy Mikeše ani po 80 letech nezestárly. Podle oblíbené knížky vzniklo i 26 dílů večerníčků. Dodnes se každá černá kočka v Hrusicích jmenuje Mikeš. Po Ladovi je zase pojmenován asteroid, který v roce 1996 objevili dva hvězdáři z hvězdárny v Ondřejově.

Další zajímavosti z historie naší republiky najdete na webových stránkách http://www.slavime100let.cz.

Spustit audio