Nejstarší botanickou zahradu u nás najdete v Liberci. Její chloubou jsou masožravé rostliny

5. září 2020

Kromě nejstarší zoologické zahrady u nás se Liberec může pochlubit také nejstarší botanickou zahradou v České republice. Otevřena byla 5. září 1895. Přitom liberecký Spolek přátel přírody se snažil botanickou zahradu založit už roku 1876 - na místě, kde dnes stojí Severočeské muzeum v Liberci. My se teď do liberecké botanické zahrady vydáme a objevíme řadu zvláštností. Od uspořádání skleníků do tvaru rostlinných buněk až po provedení expozic.

První skleník v liberecké botanické zahradě z roku 1930 byl hlavní atrakcí, další k němu začaly přibývat od roku 1956. Skleníkový areál byl dokončen roku 1980 a skládal se z 11 expozičních skleníků, ve kterých se podle dochovaných záznamů pěstovalo 3 600 druhů a kultivarů, nechyběla jezírka ani akvária. Co ale chybělo, byla kvalita. Skleníky byly postaveny dobrovolnými brigádníky. Po roce 1990 některé pavilony dokonce hrozily zřícením a topení bylo také v havarijním stavu.

„Příliš velká stavba v malé dvouhektarové zahradě bude působit děsivě, pokud tvary nebudou odpovídat přírodě.“ To bylo zadání, které tehdy nový ředitel zahrady Miloslav Studnička sdělil architektovi Pavlu Vaněčkovi. A pro inspiraci mu ukázal fotografie rostlinného pletiva pod mikroskopem a drúzu krystalu. Oba tyto modely se promítly do podoby nových skleníků, do kterých se vešlo vše včetně tropického pralesa s vodopádem. Přitom stavba zvenku nepůsobí nijak zvlášť monumentálně.

Victoria cruziana, Victroria amazonica a Euryale ferox v pavilonu L

V deseti expozičních pavilonech je k vidění 14 rozličných botanických témat. Prakticky to, co v přepestré tropické a subtropické přírodě. Uspořádání rostlin v pavilonech je co nejbližší přírodním stanovištím. Při prohlídce se proto vyplatí soustředěnější pozorování než na obyčejné výstavě rostlin. Na své si přitom přijdou laici i odborníci. V pavilonech jsou kromě již zmíněného afrického pralesa třeba i masožravé rostliny, orchideje, velké i malé kaktusy, asijská džungle, australská příroda, ale také lekníny a akvária.

Kromě skleníkových expozic má liberecká botanická zahrada i zajímavé venkovní expozice. Těm dominuje rozsáhlé alpinium, tedy skalka s horskou květenou. A té se zde opravdu daří, protože liberecké klima je podhorské. Květenu z Alp, Pyrenejí, Karpat či Kavkazu doplňuje čistě tuzemská Krkonošsko-jizerská květena. K nejnavštěvovanějším částem zahrady patří mokřadní flóra. Nejstarší českou botanickou zahradu najdete v sousedství liberecké zoologické zahrady. Otevřeno je každý den. V době letního času od 8 do 18 hodin a v době zimního času od 8 do 16 hodin.

Spustit audio