Nejstarší turistická trasa slaví 125 let existence. Část už je ale zatopená

6. květen 2014

Před 125 lety vznikla nejstarší pěší turistická trasa v českých zemích. První označovací družstvo Klubu českých turistů spojilo červenou značkou Štěchovice u Prahy a legendární Svatojánské proudy. Dnes si lidé událost připomenou.

Turisté slavnostně trasu znovuotevřou na rozcestníku nazvaném Kolna kousek od Štěchovic dnes ve 13 hodin. Původně ji vyznačili 11. května roku 1889, následující rok po založení Klubu českých turistů roku 1888.

Dnes je přístupná jen část původní trasy, tedy asi 3 a půl kilometru dlouhý úsek, který je vyznačený replikami původních směrových tabulek. Na místě jsou i naučné panely popisující vznik trasy a další historická fakta. Původní začátek a konec stezky je ale zaplavený přehradami.

Tehdy trasu vytyčilo označovací družstvo pod vedením architekta Vratislava Pasovského na území dnes zaplaveném štěchovickou přehradní nádrží.

Dnes návštěvníci uvidí staré značkovací družstvo v dobových kostýmech, které mělo tři až šest členů. Sestávalo ze značkařů, kteří malovali, dále nosičů barev a dokonce nosičů občerstvení.

Ve stejném roce turisté vyznačili i druhou červenou značku vedoucí z Berouna přes Svatý Jan pod Skalou na Karlštejn, která existuje dodnes a je částí trasy číslo 0001. V prvním roce tak dosáhla síť stezek u nás společně s dalšími délky 55 a půl kilometru. V roce 1912 pak turisté dokončili první dálkovou trasu přes Brdy na Šumavu.

Část nejstarší trasy turisty zavede do kaňonu Vltavy mezi Štěchovicemi a Slapskou přehradou. Hluboko pod hladinou tam jsou ukryté legendární Svatojanské proudy s obávaným skaliskem a prudkým tokem Vltavy.

Často tam ztroskotaly vory plavící dřevo směrem na Prahu. Ve skalách jsou prokopané i tunely, ze Štěchovic je to pod Slapskou hráz necelých 8 kilometrů.

Původní pásové značky byly větší než dnes. Střední červený pruh měl šířku 10 centimetrů a lemovaly ho bílé pruhy o šířce 4 centimetry.

Později začali turisté některé trasy značit i modře a v roce 1916 se začalo značit i zeleně a žlutě. Šířka barevného pruhu byla následně zmenšena na šířku bílých pruhů.

Český systém turistického značení je unikátní v tom, že je stejný po celé republice. Podle Karla Markvarta, který má v Klubu českých turistů značení na starosti, je dokonce chráněné jako komunitární vzor v rámci Evropské unie.

„Máme na to certifikát od příslušné komise, která sídlí ve španělském Alicante. Pokud by chtěl někdo značit stejným způsobem, jaký máme my, musí nás požádat o sublicneci,“ uvádí Markvart.

autoři: Petra Hosenseidlová , duch
Spustit audio