Nejtemnější místo Karlovarska je Flaschnerova skála. Na ochranu proti zlým silám tam stojí kaplička

30. listopad 2018
Česko – země neznámá

Nejtemnější místo Karlovarska se nachází necelý kilometr severovýchodně od Hroznětína, na úpatí Krušných hor. V podstatě se jedná o rovinu, která se náhle prudce zvedá nahoru. A na začátku toho prudkého zdvihu je skála, které se říká Flaschnerova. Tu tvoří pásmo černých žulových balvanů, které jako by byly připraveny se kdykoliv zřítit.

 

 

 

V minulosti šlo o místo velice obávané. Když se blížila noc, zdejší sedláci, jejichž polnosti a louky sahaly až sem, se tomuto místu zdaleka vyhýbali. O Flaschnerově skále se totiž tvrdilo, že se u ní po půlnoci odehrávají reje čarodějnic a zlých duchů.

Podle pověsti byl Flaschner zlý, protivný a chamtivý sedlák, který kvůli tomu, aby nahromadil ještě víc peněz, upsal svoji duši ďáblovi. Pochopitelně pak nastal čas, kdy bylo zapotřebí ďáblovi duši odevzdat, což se Flaschnerovi nechtělo. Schovával se, kde mohl, ale ďábel ho stejně nakonec našel a odnesl do pekla.

A právě na ochranu proti zlým silám tu lidé postavili kapličku, která také nese sedlákovo jméno. Ta původní byla krátce po druhé světové válce zbořena. Na místě dnes září novotou její přesná kopie. Kaplička i skála stojí na trase Hroznětínských zastavení.

Spustit audio