Největší archiv hudby 20. století v zemi slaví 100 let. Uchovává tisíce kazet, cédéček i gramofonových desek

1. říjen 2019 12:12

Jenom o rok mladší než Československo je Ochranný svaz autorský. Takzvaná OSA vznikla v říjnu 1919. Letos slaví 100 let fungování. Svaz založilo devět autorů hudby, dnes organizace zastupuje přes 3,5 milionu skladatelů a textařů.

Budova svazu se zvenčí od ostatních domů v Dejvicích nijak neliší. Jako jediná z nich má ale v suterénu nejucelenější archiv hudby 20. století. „Mělo by tu být 9 774 CD nosičů, 4 139 kazet a 7 769 vinylů,“ ukazuje vedoucí marketingu a PR Šárka Chomoutová. V archivu jsou zastoupené všechny vydané a řádně ohlášené nosiče hudby.

Ochranný svaz autorů založilo před 100 lety devět mužů, včetně Karla Hašlera, kteří začali autory hudby sdružovat, a vybírat poplatky. Tehdy to bylo za šíření notových záznamů.

Dnes OSA monitoruje každou vteřinu hudební produkce v televizi, rozhlase, na koncertech nebo na veřejných akcích. „Jde především o to, že často autoři nejsou interpreti svých děl. To znamená, že oni si nevydělávají interpretační činností…,“ říká předseda představenstva svazu Roman Strejček.

Za práva hudebních autorů loni svaz vybral skoro 980 milionů korun. Právě kvůli výši poplatků má OSA i své odpůrce. Plánované zvýšení řešili i poslanci. Předloni schválili novelu autorského zákona, podle které se autorské poplatky můžou do budoucna zvyšovat maximálně o inflaci.

Před třemi lety třeba proti jejich plánovanému zdražení například protestovali zástupci Sdružení místních samospráv. Poslanci předloni schválili novelu autorského zákona, podle které by se autorské poplatky mohly do budoucna zvyšovat maximálně o inflaci.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio