Největší nebo nejkulatější vejce v Česku. Některé vaječné a velikonoční rarity představuje šéf Agentury rekordů Miroslav Marek

31. březen 2023

Nejkulatější vajíčko, největší i nejmenší vejce v České republice, dvoubarevné vejce nebo vajíčko ve tvaru kapky. Některé vaječné a velikonoční rarity přibližuje šéf Agentury Dobrý den - české rekordy Miroslav Marek.

Mezi ryze velikonoční exponáty Muzea rekordů v Pelhřimově patří i nejmenší lidově zdobené kraslice, pozoruhodné "vejce bez vejce" (největší odrátovaná kraslice) nebo kraslice poskládaná ze stovek malých křepelčích vajec.

Slepičí vejce s obvodem 25 cm, vysoké 10 cm

Jedna ze slepic chovatelky Jitky Korbačkové z Kahova u Prachatic snesla 13. března 2009 rekordně velké vejce. Vajíčko je vysoké 100,06 mm, obvod má 250 mm a váží 200 g.

Největší zaregistrované slepičí vejce v Česku

Rekordem je i kraslice, zhotovená tak, že motiv zdobení paní Helena Hlůžková vytvořila tím, že do skořápky vyfouknutého vajíčka vyvrtala zubní vrtačkou rekordní počet 1569 dírek.

Nejkulatější vejce

Jedna ze slepic, které doma chová paní Jaroslava Kahounova z obce Vilice, snesla během 4 dnů tři vejce neobvykle kulatého tvaru. Vajíčko, jež se nejvíce blíží tvaru koule, má na výšku průměr 5,73 cm a v nejširším místě 5,18 cm.

Chovatelčiny slepice nikdy předtím ani nikdy poté podobná vejce nesnesly. Kuriózní slepičí vejce bylo po provedení registrace zařazeno do expozice Muzea rekordů v Pelhřimově.

Pštrosí vejce vážilo 2,455 kilogramu

Marek Kubíček, spolumajitel pštrosí farmy v Doubravicích nad Svitavou, předal dne 4. května 2004 k zaregistrování obří pštrosí vejce o hmotnosti 2,455 kg, které snesla 18. dubna 2004 slepice Pštrosa afrického dvouprstého (plemeno modrokrký „Zimbabwe“) narozená roku 1999.

Nejdelší pomlázka z osmi prutů

Pěti nadšencům z obce Silůvky na Brněnsku se podařilo uplést z osmi jednoletých vrbových prutů pomlázku dlouhou 699 centimetrů. Jen čištění mohutných prutů od drobnějších větviček zabralo 4 hodiny práce, samotné pletení klasickým způsobem pak hodinu a další 4 hodiny trvalo zhotovení tzv. košíku a omotávky ve spodní části "žily". Největší úsilí ale autory stálo hledání tak dlouhých prutů. Najezdili při něm dvě stě kilometrů. Potřebný materiál (pruty dlouhé kolem 7,4 m) nakonec našli až v Letovicích a u Lažan na Svitavsku.

Nejdelší pomlázka z osmi prutů

Rekordní sbírka forem na beránky

Majitelkou patrně největší české sbírky forem na pečené beránky je Jaroslava Holinová z Libiše na Mělnicku. Kdyby počítala jen počet druhů, protože některé má ve více variantách, došla by skoro k číslu 200. Nejvíce si cení malé formy po babičce.

Ze sbírky forem na beránka

Čtěte také

Mimo to pelhřimovské Muzeum rekordů zaregistrovalo i další úctyhodné velikonoční počiny. Například největší kraslici z kraslic, kterých bylo bezmála 45 tisíc či největší velikonoční vejce upletené z vrbového proutí. V tomto případě obyvatelé místní části Proseče, zvané Paseky, upletli z vrbového proutí Paseckou kraslici – velikonoční vejce vysoké 309 cm o obvodu 658 cm. Jeho výroba trvala za použití lešení 57 hodin čistého času a spotřebovalo se při ní proutí z 60 vrb.Unikátní třiceticentimetrové vajíčko ze sirek

V tomto případě se jedná se o zvětšeninu velikonoční kraslice zdobené kousky rozžehlené slámy. Zhotovení tohoto nevídaného díla stálo autora Tomáše Kordu 674 hodin čistého času práce. Na zcela ojedinělé vajíčko spotřeboval 4877 sirek a 9988 zápalkových hlaviček.

Neobvyklý sportovně-vajíčkový rekord

Vajíčko je bezesporu symbolem Velikonoc, svátků spojených s velkou křesťanskou tradicí, ale v případě Velikonočního pondělí také s lidovou rozverností. A tak si potvrďme, že s vejcem se kromě zdobení dají dělat i nejrůznější vylomeniny. Jednou z nich je netradiční sportovní disciplína: Hod vajíčkem partnerovi.

Johnny Dell Foley a Keith Thomas ze státu Texas v USA jsou držiteli rekordu v disciplíně, při níž první z dvojice hodí vajíčko co nejdál a druhý ho musí chytit. Jinak by byl pokus neplatný! Vejce se navíc, aby mohl být výkon vůbec zapsán, nesmí rozbít. Američanům byla naměřena nevídaná rekordní vzdálenost 98,51m!

I český rekord v této „nebezpečné“ disciplíně má dobré parametry. Na festivalu Pelhřimov – město rekordů dosáhli Petr Matoušek a Jan Kratochvíl v hodu vejcem vzdálenosti 56 m.

autor: JMys | zdroj: Agentura Dobrý den – české rekordy
Spustit audio